Archief tot heden

03 juni HCP familietoernooi
Het was een warme, gezellige dag met een sportieve sfeer bij HCP. Als E.H.B.O.-ers hebben we ons niet hoeven vervelen met wat kneuzingen, verzwikkingen, een bloedneus en wat mensen, die toch wel last van de warmte hadden.


02 juni Wandelvierdaagse Haagse Beemden
Van 30 mei tot en met 2 juni vond de wandelvierdaagse weer plaats in Breda, stadsdeel Haagse Beemden, met erg goede wandelomstandigheden. Soms was het misschien zelfs wat te warm.
Maar liefst 1400 deelnemers gingen deze uitdaging aan. Iedere avond vertrokken ze stipt om 18.30 om allemaal weer om 20.30 uur terug te zijn.

Op de laatste avond kwamen veel ouders met kleine kinderen speciaal naar de start- en finishplaats om zich te vermaken op het springkussen.

Over het algemeen hebben onze Eerste Hulpverleners slechts enkele slachtoffers met wat schaafwonden hoeven te behandelen en een van de verkeersregelaars, die na een val last had van zijn knie.


30 mei Zonnebloemreisje naar museum Klok en Peel in Asten
Stipt 09.00 uur vertrok de bus van Rolerisuit met 23 gasten van de Zonnebloem naar museum Klok en Peel in Asten. Een minuut later stond deze weer stil, toen een automobiliste op de hoek Markt-Valdijk net de bus aantikte. Een klein kwartiertje later ging de reis dan toch weer verder en zaten alle gasten zich al te verheugen op de koffie met gebak waarop in Asten getrakteerd zou worden.

Ongeveer half elf was dat ogenblik aangebroken en al heel gauw bleek waarom dit museum vorig jaar is uitgekozen tot leukste uitstapje van Noord-Brabant. De groep werd in twee groepen gesplitst en onder leiding van twee zeer deskundige gidsen begon de ene groep in het deel “Peel”, terwijl de andere groep startte in het deel “Klok”.

Maar liefst 3600 klokken zijn in alle maten aanwezig en komen uit alle landen van de wereld en we kregen uitgebreide uitleg over het productieproces van klokken, het astronomisch kunstuurwerk, het Arabische wateruurwerk, de klok voor de Notre Dame en nog vele andere bezienswaardigheden.

Na een voortreffelijke lunch werd er geruild van gids en kregen we het verhaal te horen van het ontstaan van de Peel met de aanwezige dieren, zoals holenbeer, oeros, wolmammoet, vos, roerdomp, ransuil, das en niet te vergeten over bekende Nederlanders, zoals Anton Coolen, Toon Kortooms, Jules de Corte en vele anderen.

Om drie uur moesten we jammer genoeg weer terug de bus in richting Prinsenbeek. Voor het bezoek aan de tuin was helaas geen tijd geweest. Diverse gasten gaan zeker nog een keertje terug.

Wij als eerste Hulpverleners hadden, vanwege de verwachte weersomstandigheden, extra flesjes met water meegenomen en die kwamen vooral tijdens deze terugreis van pas. Nagenoeg alle gasten bleken erg blij te zijn met het water dat we konden uitdelen.

Link voor meer foto’s


29 mei 2017 De laatste oefenavond van het seizoen!
Onze instructrice Corry Joosen had weer een circuit uitgezet met 7 lotusslachtoffers, die allemaal situaties uitbeelden, die dit seizoen aan bod zijn geweest.

In groepjes van 4 a 5 personen werd het circuit afgelegd. Sommige situaties waren makkelijk behandelbaar zoals de brandwond van een kinderhandje, andere waren toch nog moeilijk: Had Kees nu een hittestuwing of hitteberoerte? En wat was de diagnose en daarna de beste behandeling van Leo, die van de trap was gevallen? (bekkenbreuk met groot gevaar voor shock, wanneer deze breuk de beenslagader zou aanprikken). Nadat alle groepjes het circuit doorlopen hadden werden de oefeningen nog kort nabesproken. Daarna was er een pauze met koffie en een lekkere koek.

Vervolgens nam onze voorzitter Cees Broos het woord en bedankte iedereen voor de interesse tijdens de lessen en de inzet bij de activiteiten/evenementen.  Hij benadrukte dat inzet bij evenementen door alle organisatoren en de gemeente erg wordt gewaardeerd. Zonder onze assistentie mogen de evenementen vaak niet doorgaan!

Daarna volgde nog de diploma-uitreiking van de cursisten, die dit jaar geslaagd zijn voor de basiscursus en op 11 mei verhinderd waren: Godelief Snijders, Naomi Vissers,  Yvo Wijnands en Denise Roelands. Wij feliciteren ook hen met hun diploma en hopen hen nog  regelmatig op onze herhalingslessen en mogelijk ook bij onze evenementen te mogen verwelkomen.

Tenslotte werd er nog stilgestaan bij 2 jubilarissen. Bas van Velthoven en Kees Oomen allebei inmiddels 25 jaar hun EHBO-diploma! Door Jan Koetsenruiter, voorzitter van onze koepelorganisator E.H.B.O.-vereniging Noord-Brabant, werden zij in het zonnetje gezet. Bas kreeg de verenigingsinsigne in brons en Kees de verenigingsinsigne in goud voor hun inzet en betrokkenheid bij en voor de E.H.B.O. Cees Broos overhandigde aan de ook aanwezige partners van de jubilarissen een bos bloemen.

Daarna was er gelegenheid de jubilarissen te feliciteren en onder het genot van een hapje en een drankje nog gezellig na te kletsen in de steeds warmer wordende aula.

Wij als bestuur wensen iedereen een fijne vakantie en hopen iedereen in september weer terug te zien.

Link voor meer foto’s


28 mei Haagse Beemdenloop
Het was vandaag een warme dag voor de lopers, maar de organisatie had het programma aangepast. Ze zijn om 09:45 uur begonnen met het lopen van de 5, 10 en 15 kilometer en om 13:00 uur was alles klaar. Zoals je op de foto kunt zien was er voldoende drinken onderweg en van de E.H.B.O. stond op elke kilometer een hulppost. Er zijn geen grote problemen voor de E.H.B.O. geweest. Alleen een schaafwondje en een paar lopers, die zich niet zo goed voelden.

Link voor meer foto’s


23 mei Geslaagde en leerzame oefening met Brandweer Prinsenbeek
De gemiddelde Boemeldonker zal gisterenavond ongetwijfeld zich afgevraagd hebben wat er aan de hand was op het kerkplein. Carnaval is al geruime tijd voorbij, terwijl de Boemeltrein op het kerkplein twee auto’s en een fietser ondersteboven had gereden.

Dit scenario kregen de hulpverleners van Brandweer en E.H.B.O.-vereniging voorgeschoteld tijdens de jaarlijkse oefening van beide organisaties.

Maar liefst 25 slachtoffers lagen her en der verspreid over het kerkplein, of zaten bekneld in en tussen de voertuigen.

Brandweerlieden voerden met verve de technische hulpverlening uit, terwijl de Eerste Hulpverleners hun handen vol hadden aan het afvoeren en verzorgen van alle slachtoffers.

Gelukkig waren de Eerste Hulpverleners ook in grote getale aanwezig, zodat ze de “pijn” konden verdelen.

Dankzij de medewerking van het kerkbestuur mochten de Eerste Hulpverleners het voorportaal van de kerk gebruiken voor de inrichting van het gewondennest.

Na afloop van de oefening is bij de brandweerkazerne een korte evaluatie gehouden, waarbij de leermomenten de revue zijn gepasseerd.

In de komende weken gaan bestuur en kaderinstructeurs deze verwerken in het nieuwe lesprogramma voor het komende seizoen.

Alle deelnemers en lotusslachtoffers bedankt voor hun inzet.

Link voor meer foto’s


20 en 21 mei VTR Paarden
Er waren vandaag voor deze wedstrijd 6 kandidaten, die mee deden. Er vielen gelukkig geen slachtoffers. Er zijn wel 2 deelnemers van hun paard gevallen. Maar dankzij hun goede kleding raakten zij niet gewond. Goede kleding is dus erg belangrijk. Het was mooi weer gedurende dit evenement dat ongeveer een uur duurde. Ook erg leuk om naar te kijken.

Op zondag werden de wedstrijden met de aangespannen combinaties op het scherpst van de snede verreden. Dit leverde prachtige beelden op voor de toeschouwers en de deelnemers. Toen al het stof weer was neergedwarreld aan het eind van de dag was, kon met recht gezegd worden: een sportieve dag zonder ongevallen.

Link voor meer foto’s


Rabobank clubactie.
Afgelopen week maakte de RABO-bank middels een Roadshow de uitslagen bekend van de RABO bank clubactie.
Met een speciaal bedrukte caravan hebben zij op een aantal plaatsen in de gemeente Breda de cheques uitgedeeld aan de verenigingen in dat stadsdeel. Op vrijdagavond 19 mei om 19.00 uur werd Prinsenbeek aangedaan.  50 Prinsenbeekse verenigingen deden dit jaar mee. Onze E.H.B.O.-vereniging heeft 282 stemmen gehad, wat goed was voor een bedrag van € 614,76!! Dit was goed voor de 10e plaats in Prinsenbeek.
Van dit bedrag gaan we een nieuwe babypop, speciaal voor het oefenen van reanimatie op baby’s , aanschaffen.

Prinsenbeek Hartsafe heeft dit jaar 215 stemmen gehad. Goed voor € 468,70. Zij behaalde daarmee de 15e plaats in de Prinsenbeekse rangorde.

Wij willen iedereen, die onze vereniging en stichting aan stemmen heeft geholpen van harte bedanken!! En uiteraard ook de RABO-bank voor deze mooie actie!


13 mei Geslaagd toernooi Beek Vooruit
Daar leek het bij aanvang nog niet naar uit te zien. Nog voor dat de wedstrijden officieel gestart waren, zat er al een speler met enkelproblemen bij de Eerste Hulpverleners. Die keken elkaar al eens aan en dachten: “Als dat maar geen voorbode is voor de rest van de dag”. Gelukkig preventief vanwege een blessure van een week eerder. Dat bleek na afloop van alle wedstrijden gelukkig te zijn meegevallen.

Behoudens enkele slachtoffers, die wat lichte kneuzingen hadden opgelopen aan enkel en onderbeen, enkele bloedneuzen, een paar pleisters en een scheidsrechter waarvan een oog moest worden gespoeld, konden de Eerste Hulpverleners na afloop concluderen, dat het een prachtige dag was geweest om het enige toernooi  van Beek Vooruit dit jaar af te werken.

Het was jammer, dat de weergoden tijdens de prijsuitreiking andere plannen hadden, die er voor zorgden, dat iedereen halsoverkop de kantine in moest om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Kortom een geslaagde voetbaldag.

Link voor meer foto’s


Donderdag 11 mei 2017 Laatste oefenavond
(voor degene, die op donderdag de herhalingslessen volgen).
Er waren 17 leden aanwezig die in een circuit van 7 lotusslachtoffers hun kennis van de EHBO konden toetsen. De lotussen speelden allen situaties, die dit seizoen aan bod zijn geweest.Doordat het niet zo druk was waren de groepjes klein en was iedereen bij ieder slachtoffer actief.
Na de pauze met koffie en een lekkere koek werden de oefeningen nabesproken en konden er nog vragen worden gesteld en beantwoord.

Vervolgens nam onze voorzitter Cees Broos het woord en bedankte iedereen voor de interesse tijdens de lessen en de inzet bij de activiteiten/evenementen. Hij benadrukte dat inzet bij evenementen door alle organisatoren en de gemeente erg wordt gewaardeerd. Zonder onze assistentie mogen de evenementen vaak niet doorgaan!

Daarna volgde de diploma-uitreiking van de cursisten, die dit jaar geslaagd zijn voor de basiscursus. Van de 7 geslaagde cursisten waren er vanavond 3 aanwezig die hun diploma in ontvangst namen:

Hans van ’t Nedereinde,  Ankie Wijnands en Jeroen van Vugt.

Zij werden van harte welkom geheten bij onze vereniging. Wij feliciteren hen met hun diploma en hopen hen nog  regelmatig op onze herhalingslessen en mogelijk ook bij onze evenementen te mogen verwelkomen.

Link naar meer foto’s


Zondag 07 mei   Open dag Brandweer
Wij van de E.H.B.O. hadden een dubbele functie op deze open dag:
Naast het verlenen van E.H.B.O. bij wat kleine ongevalletjes (wondje aan de vinger, kleinigheidjes bij het springkussen, bloedneus ..) hadden we ook een stand ingericht en bemand om ons aandeel in hulpverlening onder de aandacht te brengen.
We hadden ervoor gekozen om met name de hartreanimatie te promoten. Om dit te ondersteunen hadden we een korting aangeboden op een BLS/AED cursus bij aanmelding op deze dag. Enkele mensen hebben hiervan gebruik gemaakt.
Er waren veel kinderen, die het  leuk vonden om het reanimeren en beademen te proberen.
Naast BLS/AED bleek er ook belangstelling te zijn voor een cursus EHAK of het basisdiploma. In het nieuwe seizoen kunnen we dan snel weer een nieuwe cursus starten.

Link voor meer foto’s


06 mei Ons Genoegen Pony’s springen
Deze dag stond in het teken van het springen met pony’s. Ook hier waren vrijwilligers van de E.H.B.O. aanwezig voor ondersteuning mochten er geblesseerden zijn. We hebben 3 deelnemers met blessures gehad. Al met al een rustige zonnige dag.


07 mei Ons Genoegen paarden springen
Het was een dag met voor de paarden en hun berijders fantastisch weer. Voor de E.H.B.O.-ers was het in tegenstelling tot de zaterdag wat frisjes. Dit kwam ook doordat ze alleen rustif hoefden te kijken. er was geen inzet nodig.


27 april Koningsdag 2017
Mede dankzij de weergoden, die dit jaar hun medewerking verleenden, werd Koningsdag 2017 weer een zeer geslaagde dag in park Overbos.

In park Overbos werd de vrijmarkt gehouden en waren optredens van diverse organisaties, zoals bijvoorbeeld de line-dancers van de Zilverberk, het smartlappenkoor De Beekse Smart, de danseressen van Nicole van Twist. Natuurlijk ontbrak de (live en disco) muziek niet.

Voor de kinderen waren er springkussens en de mogelijkheid om in een waterbal op de vijver rond te huppelen.

Onze Eerste Hulpverleners waren er niet voor niets, want naast enkele pleisters was er toch even serieus werk te verrichten toen een van de waterballen lek raakte en de in de bal zittende jongeman erg nat aan de kant gehaald werd. Gelukkig was het slachtoffer niet onderkoeld en had hij geen water binnengekregen. Na droge kleding kon hij samen met zijn moeder naar huis om een lekker warm bad of warme douche te nemen.

Bij een van de springkussens liep een van de jongere kinderen een flinke buil op aan zijn hoofd toen hij in botsing kwam met een van de grotere kinderen op het springkussen. Na koelen werd de buil duidelijk minder en kon het slachtoffer met advies aan zijn ouders naar huis gestuurd worden.

Tot slot werd een peuter opgevangen, die zijn opa en oma kwijt was, maar ook hier kwam alles weer goed.

Link voor meer foto’s


26 april Koninklijke onderscheiding voor Mien van Roozendaal-van den Berg
Toen Mien van Roozendaal vanmorgen van huis vertrok, had ze er nog geen idee van dat de dag geheel anders zou verlopen dan wat ze had bedacht.
Om 10.40 uur werd ze na een dringend telefoontje van haar zoon door de familie Van Es, waar ze op dat moment was, naar het adres van haar jongste zoon aan de Krekelweg in Prinsenbeek gebracht. Toen ze daar(toch enigszins bezorgd) uitstapte, bleek het gezelschap van burgemeester Paul Depla juist gearriveerd te zijn met een speciale boodschap voor Mien.

Voorzitter Cees Broos ontving Mien en begeleidde haar naar de feestelijk ingerichte toekomstige woonruimte van zoon Matty en zijn partner Natasja. Mien wist niet wat haar overkwam toen ze binnen allemaal familie, vrienden, kennissen en diverse leden van E.H.B.O.-vereniging zag. Dat werd heel snel duidelijk toen burgemeester Paul Depla, die zelf erevoorzitter is van EHBO Kring De Baronie, het woord nam.

Mien is sinds 1980 actief voor E.H.B.O.-vereniging Prinsenbeek. Daarvan was ze 22 jaar bestuurslid, waarvan meer dan 10 jaar penningmeester. Daarnaast was Mien actief in de telefoonketen, die werd opgericht in Prinsenbeek na de mistramp op de A-16. Zij heeft bij talloze evenementen, die in Prinsenbeek en het Stadsdeel Haagse Beemden door diverse organisaties worden georganiseerd, adequate EHBO ondersteuning verleend. Als bestuurslid was Mien ook altijd betrokken bij de leden als het hen soms tegen zat, of bij leuke gelegenheden en zorgde voor een beterschaps- of felicitatiekaartje, kraamcadeautje of fruitmandje.

Gedurende vele jaren heeft Mien de lessen Jeugd-EHBO voor de groepen 8 van de basisscholen de Horizon en de Griffioen mee verzorgd en als examinator op de basisscholen in Prinsenbeek en in de Haagse Beemden mee beoordeeld of de leerlingen voor het jeugdcertificaat in aanmerking kwamen. Ze kon daarbij de kinderen met gepaste humor geruststellen en vond het altijd leuk om met kinderen te werken.

Buiten het werk voor de E.H.B.O.-vereniging stond Mien voor iedereen klaar, die hulp en ondersteuning kon gebruiken in tijden dat het even minder ging. Denk daarbij aan het samen met Jos, haar man, collecteren voor goede doelen zoals o.a. de Hartstichting, Nierstichting, Brandwondenstichting, Leverstichting en Rode Kruis. Tot haar 70-ste jaar gaf ze bloed en plasma bij de Bloedbank.

Mien is een mantelzorger in hart en nieren. Ze draait er haar hand niet voor om als een huishouden extra moet worden gedraaid, extra handjes nodig zijn in het bedrijf van haar zoon, meehelpen bij verbouwingen, begeleider en chauffeur bij artsenbezoek, onderzoeken en noem maar op.

Met veel genoegen kon burgemeester Depla melden, dat het koning Willem-Alexander heeft behaagd om Mien van Roozendaal-van den Berg te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Het zal niemand verbazen, dat er daarna een geweldige applaus losbarste voor de decoranda.

De E.H.B.O.-vereniging is trots op leden zoals Mien en feliciteert haar van harte met deze onderscheiding.

Link voor meer foto’s


Zondag 23 april twirlwedstrijden
Bij de twirlwedstrijden op 23 april waren vanuit de E.H.B.O.-vereniging 2 vrijwilligers aanwezig. Alles verliep voorspoedig. Het was om 17.00 uur afgelopen. Wat coldpacs nodig gehad, een paar pleisters om een tatoeage af te plakken en dat was het eigenlijk wel.


Vrijdag 21 april scholen sportdag/konings spelen
Prachtig weer was het vrijdag toen de kinderen van basisschool de Griffioen en basisschool de Horizon de velden van Beek Vooruit vulden om mee te doen aan de sportdag/konings spelen.
Voor ons begon het rustig met het uitdelen van wat pleisters, vooral aan de mannen van Beek vooruit.  Het bloed dat vandaag gestelpt moest worden was meestal van eerder opgelopen wondjes, die vandaag opnieuw open geschaafd waren.
Later zorgde het fanatisme van de kinderen ervoor dat er ook wat hoofden, handen en enkels gekoeld moesten worden. En het koelen van je wang of oor kan ook zonder dat je het koude koelelement vasthoudt.
Dit jaar waren we er wederom niet voor niks, maar het was voor de meeste kinderen een fantastische sportieve dag.


Zondag 10 april Kuatsu toernooi
Deze dag stond het Drie Linden toernooi van Kuatsu weer op het programma. Als EHBO vereniging waren we met een team van 4 personen vanaf 8.45 aanwezig. In de ochtend waren de jongere judoka’s op de mat om hun wedstrijden af te werken.

Vanaf het begin kwamen regelmatig judoka’s langs voor te koelen, een pleister of het knippen van hun nagels. Regelmatig werden we op de mat geroepen voor heel vaak troostende woorden en het reguleren van de ademhaling.

Na de middag pauze kwam de oudere jeugd op de mat. Helaas steeg ook het aantal slachtoffers en twee van de slachtoffers zijn voor de zekerheid meegenomen met de ambulance ter controle.

Omstreeks 16.30 uur zat de dag er op en konden we nog van de zon gaan genieten.


Vrijdag 31 maart Basisschool de Horizon reikt diploma’s uit
Op deze dag bleek dat de laatste kandidaat de afgelopen week hard zijn best had gedaan om de laatste kneepjes van de Eerste Hulphandelingen onder de knie te krijgen.

Na het demonstreren van zijn kennis en kunde kreeg hij te horen, dat ook hij geslaagd was voor de cursus Eerste Hulp Jeugd-A.

Juffrouw Sabine en Mariska waren ook erg opgelucht en zorgden er voor dat alle kinderen in de aula bij een kwamen om de diploma’s in ontvangst te nemen.

Voorzitter Cees Broos, die speciaal naar deze diploma-uitreiking was gekomen, was blij om alle kinderen te mogen feliciteren met het bereikte resultaat. Hij sprak de hoop uit, dat hij een groot aantal van de kinderen over vier jaar terug mag zien om de vervolgcursus voor volwassenen te volgen.

Verder heeft hij de docenten Mien van Roozendaal, Marga Witteveen en Christ Huijben en niet te vergeten juffrouw Sabine en Mariska bedankt voor hun inzet tijdens deze cursus.

Tot slot werd afscheid genomen van Mien van Roozendaal, omdat dit de laatste keer is geweest dat ze deze cursus mee heeft verzorgd en aangegeven heeft eind dit jaar te stoppen met de Eerste Hulpverlening. Ze werd hiervoor heel toepasselijk in de bloemetjes gezet door de leerkrachten Sabine en Mariska en enkele kinderen.

Link voor meer foto’s


Vrijdag 24 maart  Succesvol examen bij de Horizon.
Deze dag begonnen de kinderen van de groepen acht van basisschool De Horizon met gezonde spanning aan het theorie-examen van de Jeugd-A Eerste Hulpopleiding.

Toen onze examinatoren voor het praktijkgedeelte in de middag Marjolein Looijmans, Mirjam van Paasen, Jeanne van Gurp, Annette Wolfs, Marga Witteveen, Christ van Leijsen, Rien Meeuwissen en Cees Broos aankwamen, kregen ze al bij de ingang van de school te horen, dat alle leerlingen het theoretische gedeelte met positief resultaat hadden afgesloten.

Toen de examinatoren  eenmaal geïnstalleerd waren in de speelzaal kon het praktijkexamen beginnen.

Nadat alle leerlingen hun praktische kennis en kunde bij de verschillende stations hadden gedemonstreerd kon aan het eind van de middag worden vastgesteld, dat een van de kandidaten nog niet alle praktische behandelingen voldoende beheerste.

Deze kandidaat kan dit tijdens de herkansing opnieuw aantonen.

De komende week zal in overleg met juffrouw Sabine en Mariska worden afgesproken wanneer de diploma’s uitgereikt gaan worden.

In het bijzonder mogen we de docenten Sabine, Mariska, Mien van Roozendaal, Marga Witteveen en Christ Huijben bedanken voor hun tijd en inzet om de kinderen hun kennis en kunde bij te brengen.

Link voor meer foto’s.


Woensdag 15 maart Examen jeugd-E.H.B.O.
Ook een spannende dag voor de leerlingen van groep 8 van basisschool de Rietvink in de Haagse Beemden. Na enkele weken cursus jeugd-E.H.B.O. onder begeleiding van Annette Wolfs, hebben ook zij hun examen! Zoals je kunt zien ook hier allemaal blije gezichten, want iedereen is geslaagd!! Ook voor jullie van harte gefeliciteerd allemaal.