Archief vanaf 15 maart 2017

17 mei Sportdag Griffioen
De organisatie was ook deze keer weer supergoed geregeld door de Griffioen. We hebben geen organisatorische vragen gekregen van ouders, die hielpen. Blijkbaar waren ze goed gebriefd.
‘S morgens tot de lunch was het heerlijk rustig. Wel wat troostpleisters gedeeld voor oude wondjes, die open waren gegaan, blaren en één buil gekoeld ontstaan door een harde frisbee.
Na de lunch werd het drukker en zat het op een gegeven moment vol rond de tafel. Het was heel fijn dat Marjolein op de thee kwam en wat extra coolpacks van de voetbal kon regelen. Ook nu kwamen de kinderen vooral met blessures ontstaan, omdat oude blessures nog niet over waren. Enkels, knieën, elleboog, handen en polsen gekoeld en indien nodig verbonden, omdat ze nog terug naar school mochten lopen. Eén jongen doorgestuurd naar de dokter. Duim gekneusd of is er meer aan de hand???
En één enorme bloedblaar op een knie… Deze wel verbonden, want hij wilde wel door met sporten.
Opvallend zijn wel de vele wrijvingswondjes/schaafwondjes van de stormbaan/springkussen.
Opvallend is ook dat kinderen voor de eigen keuze sporten goede sportschoenen dragen en bij de intensieve sportdag kiezen voor veel minder stevige huis tuin en keuken stappertjes. Iets voor een evaluatie met de Griffioen? Men vertelde dat de sportdag vandaag anders was t.o.v. voorgaande jaren, omdat de spelelementen eruit gehaald en vervangen waren door allemaal sportelementen. De kinderen vonden het best pittig en een aantal geblesseerden vonden de drukte bij ons echt niet erg om even bij te komen van alle sporten.
                              


13 mei Vrije Tijd Ruiters Marathon
Marathonwedstrijd jubilerende Vrije Tijdsruiters onder ideale weersomstandigheden verlopen.
Op zondag 13 mei waren ondanks Moederdag maar liefst 75 combinaties naar het terrein aan de Brielsedreef in Prinsenbeek gekomen om deel te nemen aan de jaarlijkse marathonwedstrijd.
Voor de paarden waren het ideale weersomstandigheden met temperaturen tussen de 15 en 20 graden en een lichte bewolking.
Iedere combinatie moest naast een wegparcours nog 6 proeven afleggen voor dat de definitieve eindrangschikking bereikt kon worden.
Spectaculair daarbij waren de proef met de waterbak en de proef waar op snelheid een zeer bochtig parcours moest worden afgelegd.
Of het aan het weer lag, of omdat het Moederdag was, maar onze Eerste Hulpverleners hebben een zeer rustige dag gehad en mee genoten van de mooie wedstrijden.

  

Link voor meer foto’s


12 mei Motorcross Alphen
Vandaag werd in Alphen bij de motorcross ondersteuning verleend door de E.H.B.O.-vereniging. De vrijwilligers zagen hun eigen familielid racen en winnen. Gelukkig is er niet veel voorgevallen voor de vrijwilligers. Slechts een paar gevalletjes vroegen ondersteuning. Dankzij het mooie weer was het vooral genieten en aanmoedigen met als doel de overwinning van de kleinzoon van onze E.H.B.O.-er.
                            


09 mei Steetoernooi
Op donderdag 09-5-2018 stond weer het Steetoernooi op de kalender. Onder een stralende zon werd gestart met het toernooi.
Maar liefst 23 mannen- en 7 vrouwenteams telde de 22ste editie van het toernooi voor Prinsenbeekse carnavalsclubs en elftallen van Beek Vooruit met een recordaantal deelnemers. Het team van CV de Plakkers heeft deze Hemelvaartsdag het 22e Stee Toernooi op de velden van Beek Vooruit in Prinsenbeek gewonnen.
In de finale werd CV De Zimkus met 2-1 verslagen.
Bij de vrouwen won het team Kroegtijgers, door een 3-1 overwinning op het team Hoe dan?
Tijdens dit toernooi verleende wij als E.H.B.O.-vereniging Prinsenbeek de eerste hulp. Buiten de kleine zaken als een enkel koelen, pleister plakken waren er ook twee personen, die we hebben overgedragen aan de ambulance dienst. Een persoon hebben we  doorverwezen naar de huisartsen post voor verdere behandeling. Inmiddels hebben we vernomen dat alle slachtoffers weer thuis zijn.

Ondanks de incidenten was het een sportief toernooi met een zeer gezellige sfeer, waarvan ook wij als hulpverleners hebben genoten.
            


06 mei PSV Ons Genoegen paarden
Het was gisteren weer een hele mooie dag en wedstrijd. 1 ongevalletje. Wij hebben weer genoten. Het is een aanrader voor iedereen om daar een keer te gaan staan. Je moet er wel een beetje van houden natuurlijk. En interesse tonen.


27 april 2018 Gezellige Oranjefeesten
De Oranjefeesten vonden plaats onder geschikte weersomstandigheden: een mager zonnetje afgewisseld met wat bewolking en een enkele drupje nat.
Dat belette de deelnemers aan de vrijmarkt niet om met veel enthousiasme hun koopwaar aan de man te brengen.
Het talrijk aanwezige publiek snuffelde naar koopjes en genoot en passant van de optredens van:
Amor Musea;
Beekse Smart;
Line Dancers;
Blue Coverband;
Ricordo en Sharona;
Tjerry en Mariska.
Tussendoor liet dj Rik zijn muzikale klanken los over het publiek.

Onze Eerste Hulpverleners kenden een rustige dag, slechts enkele pleisters waren nodig om slachtoffers, die aan het riet uit het park hadden gezeten, te verbinden. Ze hebben dan ook volop van het aangeboden programma kunnen genieten.


                             

       


24 april E.H.B.O.-oefening samen met de brandweer
Op dinsdagavond 24 april hadden wij onze jaarlijkse oefening met de brandweer.
Het scenario speelde zich dit keer af in basisschool de Horizon. Daar was een moeder het niet eens met een (zwangere) leerkracht en gooide een chemische vloeistof naar haar. Vervolgens liep ze boos door de rest van de school waar zij ook nog her en der schade veroorzaakte, o.a. een ruit die sneuvelt. Het gevolg was 21 slachtoffers, waaronder 12 kinderen. De letsels varieerden van chemische verbranding, snijwonden door glas, 2 afgesneden vingers van de conciërge, die met een zaagmachine bezig was en werd afgeleid, brandwonden, een circulatiestoornis door schrik, een gebroken pols en iemand die van de trap gevallen was.
De brandweer ging de besmette ruimtes in waar zij zorgden dat de personen, die met de chemische vloeistof in aanraking waren gekomen, werden afgespoeld. Verder werd het gebouw doorzocht op slachtoffers, die vervolgens werden overgedragen aan de E.H.B.O.’ers. Deze hulpverleners brachten de slachtoffers naar een ingericht E.H.B.O.-nest waar zij verder werden behandeld. Van daaruit werden ze zo nodig overgedragen aan professionele hulpverleners(ambulances). Deze laatste waren niet bij de oefening betrokken. Dit werd aan de observanten gemeld als dat nodig was.
De oefening duurde als geheel zo’n 45 minuten waarbij de aanwezige E.H.B.O.’ers druk waren met de diverse slachtoffers te helpen.
Na afloop ging iedereen naar de brandweerkazerne waar nog een korte nabespreking was en de avond met een drankje werd afgesloten.


Link voor meer foto’s


23 april lezing epilepsie door Frans Palmen
Op maandag 23 april heeft Frans Palmen een heel interessante lezing gehouden met als onderwerp epilepsie. Er was een grote opkomst,  zowel van leden als ook enkele geïnteresseerden van buiten de vereniging.
Frans Palmen is epilepsieverpleegkundige verbonden aan Kempenhage, een epilepsie centrum in Heeze.
HIeronder een korte uiteenzetting van zijn presentatie:
1 op de 150 mensen hebben epilepsie. Er bestaan een groot aantal vormen en uitingen van epilepsie, allen veroorzaakt door “kortsluiting” in de hersenen. Epilepsie heeft verschillende uitingsvormen.
Partieel eenvoudige aanvallen, waarin vreemde sensaties, tintelingen, schokken of angstaanvallen voorkomen bij een helder bewustzijn. Bij partieel complexe aanvallen treden automatismen als wrijven, slikken, friemelen of dwalen op met een bleke of rode gelaatskleur. Hierbij is het bewustzijn verlaagd.
Daarnaast zijn er meer bekende vormen: de tonisch-clonische aanval, waarbij spieren verstijven, schokken, speekselvloed mogelijk met tongbeet en bewusteloosheid optreedt.
De absence, een kortdurende bewustzijnsverlaging, waarbij men plots stopt met waar men mee bezig is en gaat staren. Deze aanval eindigt even snel als hij begonnen is. Soms zonder dat iemand het gemerkt heeft. De myoclonische aanval waarbij armen en of benen schokken en het bewustzijn niet of kortdurend is verlaagd. Dan is er nog de atone aanval waarbij kortdurende verslapping van de spieren optreedt met een verlaagd bewustzijn.
Als hulpverlener is het belangrijk om rustig te blijven en zo nodig de patiënt gerust te stellen. Geen bewegingen tegenhouden, probeer wel te voorkomen dat men zich bezeerd. Niets in de mond stoppen. Zorg voor een vrije ademweg (hoofd naar achteren en iets opzij i.v.m. de speekselvorming). Na de aanval kun je de persoon in stabiele zijligging leggen. Duurt een aanval langer dan 5 minuten dan een arts waarschuwen.
Na de aanval kunnen de reacties heel verschillend zijn. Van direct fit en helder, vermoeid/slaperig tot gedesoriënteerd en een verlaagd bewustzijn. Probeer bij een aanval goed te observeren wat er gebeurt en draag dit over aan patiënt en eventueel professionele hulpverlening.

Naast deze uiteenzetting over verschijningsvormen ging Frans nog in op oorzaken en provocerende factoren, op gevolgen van epilepsie en behandelingsvormen.        


20 april Bekendmaking van de stemmen bij de Rabobank Clubkas campagne 2018
         


20 april Koningsspelen door de Horizon
Koningsspelen Horizon zonnig verlopen.
De kinderen van basisschool De Horizon hebben zich op de velden van Beek Vooruit uit kunnen leven bij alle spelletjes, die ze voorgeschoteld kregen. Het was natuurlijk niet verrassend dat er ook heel wat met water werd gekliederd. Dat was niet zo vreemd bij deze prachtige weersomstandigheden.
Het was zeker niet verrassend dat leerkrachten en ouders het soms ook moesten ontgelden en na afloop niet helemaal droog terug wandelden naar de school.
Misschien kwam het door het goede weer en het overdadige gebruik van het water dat onze aanwezige Eerste Hulpverleners slechts enkele pleisters hoefden te plakken.

                 


11 april Zonnebloem uitje
Wij zijn vandaag als ondersteuning namens de E.H.B.O. met de Zonnebloem weg geweest. Het was een hele leuke dag. Met de Zonnebloem zijn we in Klundert in het vlas- en suikermuseum geweest. Dit was heel leuk. De mensen waren  blij dat ze lekker een dagje weg waren. Gelukkig hadden wij niks te doen als E.H.B.O.-er.
  

  


04 april Sponsorloop Griffioenschool t.b.v. Jeugd Sportfonds
De afgelopen weken hebben de leerlingen van groep 1 tot en met groep 8 hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk sponsoren te vinden. Vandaar dat het vandaag extra druk was, want diverse sponsoren wilden zelf wel eens zien hoeveel rondjes de door hen gesponsorde deelnemers zouden gaan afleggen.
Om kwart voor negen stonden alle kinderen al vol ongeduld te wachten op de warming-up, waar ook door directeur Gerald Hilgersom fanatiek aan werd meegedaan.
Voor de kleutergroepen was een speciaal en apart aan hen aangepast parcours uitgezet, dat ze met veel plezier zoveel mogelijk hebben afgelegd.
De oudere kinderen renden zoveel mogelijk rondjes rond het schoolgebouw en verschillende kinderen haalden rond de tien ronden.
In het begin viel er wat regen, maar gaandeweg begon ook het zonnetje te schijnen, zodat de jasjes uit gingen tijdens het rennen.
Onze Eerste Hulpverleners waren niet voor niets aanwezig, want er waren toch enkele kinderen, die gevallen waren. Met wat koelen en enkele pleisters waren de ongemakken gelukkig snel opgelost.


02 april 2018 Prinsenbeek bakt taarten voor een mooier marktplein(tekst Omroep Brabant).
Het was smullen zondag in Prinsenbeek. Tenminste, als je wat geld wilde spenderen. De Rotary-afdeling van Prinsenbeek haalde geld op met een heuse taartenwedstrijd. De lekkernijen werden per opbod verkocht. Het goede doel van de wedstrijd: een mooier marktplein.
Met het geld willen ze het marktplein namelijk pimpen. Vroeger had dat plein een mooi dorpskarakter, maar in de jaren zeventig is er flink wat aan veranderd. Wat er overbleef wordt tegenwoordig vooral als lelijk omschreven. “Eigenlijk alles wat je er aan doet, is een verbetering”, vertelt Hans Bakker van de Rotary lachend.
De Markt
Gelukkig voor Prinsenbeek wordt het plein volgend jaar flink onder handen genomen. Maar de Rotary wil er met het opgehaalde geld nog een schepje bovenop doen. Bakker: “Het doel van onze actie is om een historisch accent toe te voegen, waardoor er een verbinding komt tussen de nieuwe markt en de oude markt.” Alleen wat dat gaat zijn, is nog niet duidelijk.
Wat wel duidelijk is, is dat er maar een winnaar kan zijn. De jury, waaronder twee lokale bakkers en hun dochters, hebben alle taarten vakkundig geproefd. “We letten natuurlijk op smaak, structuur, de afwerking, de vulling en hoe hij eruitziet. Dus: zou ik hem kopen als hij in de etalage zou staan?” aldus bakker Mark Elias. En dat laatste is zeker belangrijk, omdat de winnende taart een jaar lang verkocht gaat worden door de twee bakkers uit de jury.
En de winnaar is…
Het was Elly Verschuren die er met de winst vandoor ging. “We zijn drie uur bezig geweest. En het grappige is, ik weet zelf niet eens hoe die smaakt, want het is voor het eerst dat ik hem heb gemaakt!”
   


29 maart: Examen Nieuwe Basiscursus.
Spannend!
De 9 kandidaten, die in januari aan de basiscursus begonnen zijn, werden deze avond in tweetallen door 2 examinatoren van het Oranje Kruis stevig aan de tand gevoeld over hun kennis en kunde. Onze Lotussen Kees Oomen en Cees Broos beeldden het ene na het andere letsel uit, dat behandeld moest worden. Met rode konen kwamen de kandidaten uit de examenruimte terug!
Daarna volgde voor de eerste kandidaten het lange wachten tot iedereen geweest was. De anderen zaten in spanning om wat komen ging. Om 22.15 uur was iedereen aan de beurt geweest en na overleg tussen de examinatoren werd om half 11 eindelijk de uitslag bekend gemaakt. Met een schitterend resultaat!! Alle onze deelnemers zijn geslaagd!! Van harte gefeliciteerd!
Wij hopen dat ze nog lang lid van onze vereniging zullen blijven en zich verder zullen bekwamen in de E.H.B.O. Mogelijk kunnen ze zich ook dienstbaar maken bij de evenementen in ons dorp.
Dank voor de intensieve begeleiding van de kaderinstructeurs Martin Neeteson en Corry Joosen. Tevens aan Kees Oomen, Cees Broos en Annette Wolfs, die bij alle cursusavonden geassisteerd hebben.


Zaterdag middag 10 maart was het weer zover.
De streekontmoeting van Kuatsu was weer druk bezocht door jonge judoka’s.
Verdeeld over drie groepen werd er fanatiek gesport. Gelukkig hadden wij, E.H.B.O.-ers, weinig te doen.
Met een paar aaien over de bol en een keer ademhaling reguleren waren we klaar. Verder hebben we erg genoten van het enthousiasme van de kinderen.
Kortom een geslaagde middag.


09 februari Carnaval in Boemeldonck 2018
Voor de E.H.B.O. is carnaval op vrijdagmiddag al weer begonnen met een ondersteuning bij een gezellige middag van de Zonnebloem. Het belooft weer een drukke carnaval te worden voor de vrijwilligers van de E.H.B.O. door alle activiteiten, die gepland staan tot en met dinsdag waarbij hun ondersteuning gewenst is. Vaak is deze ondersteuning ook hard nodig zoals uit het verleden gebleken is.
Zonnebloemmiddag
De zaal van de Drie Linden was goed gevuld met gasten van de Zonnebloem. Ze werden goed vermaakt met muziek (bandje de Mont Blancs, artiest, koor Yust Us, trompetduo van de Koedijk ), dans (line-dansgroep, rock-’n-roll en kinderen Belle-Fleur), een hommage aan de boom op de Markt (broers Spijkers), dit alles aan elkaar gepraat door Jan Kleemans. Ook prins Adrianus met zijn gevolg kwam nog langs en zorgde voor een leuke carnavaleske sfeer. De E.H.B.O.’ers hebben in rust mee kunnen genieten. Zij hoefden niet in actie te komen.
Teutenbal
De sfeer op het teutenbal was terug in de tijd. Decors met items uit de jaren 70…kleding als de Blues Brothers, Elvis en vlotte pakken met wijde pijpen. Je kon op de foto met Elvis en de Blues Brothers. Voor de E.H.B.O. was de inzet voor twee gevalletjes nodig. Eén slachtoffer was met zijn voorhoofd tegen een deurpost aangelopen. Het was aan het bloeden en hij kreeg een stevige bult op zijn voorhoofd. Omdat het bloed langs de zijkant van zijn gezicht en op zijn kleding drupte koos het slachtoffer ervoor om gelijk terug naar huis te gaan zonder dat wij iets hoefden te doen. De indruk was wel dat hij helder was toen hij wegging.
Het andere geval was een onwel wording. Dit slachtoffer lag op de grond bij de bar en is in halfzittende houding gezet en rustig bijgekomen. Het slachtoffer is door een tweetal vrijwilligers naar onze hulppost gebracht en daar maakte zich een huisarts bekend. Omdat het slachtoffer er steeds beter uit ging zien en alerter werd is samen met de huisarts besloten het slachtoffer na “observatie” naar huis te laten gaan, aangezien het hij dit ook wilde. Zijn partner hebben we meer gerust moeten stellen. Zij was in het begin aardig van slag. De organisatie heeft prima voor afzetting plaats ongeval en ruimte naar hulppost gezorgd. Dank daarvoor.
De avond is verder sfeervol, gezellig en rustig verlopen.
Prijsuitreiking kinderoptocht:
Gezellig en spannend. Terwijl  de deelnemers vol spanning afwachtten kregen we uit niet gedachte hoek (springkussens) toch enkele slachtoffers te behandelen. Eén slachtoffertje had een lens, die naar een hoek weggezakt was. Verder nog iemand met een scheurtje in de wenkbrauw en een flinke buil.
Piepersbal
Bij de opening van het eerste piepersbal liep de zaal geleidelijk vol, omdat er nog veel kinderen bij de prijsuitreiking waren. De jongste piepers moesten hun weg nog zoeken. We kregen veel vragen waar de toiletten waren. Voor enkele was het ook te lang en te druk: ze wilden graag opgehaald worden! Allen hadden een telefoonnummer op de arm! Verder een paar troostende woordjes, even wat koelen na een stoot of val. En 2x tanden door de lip, fijn te verhelpen door te laten zuigen op een ijsklontje!
Grote optocht van Boemeldonck
Zondag stond weer de grote optocht van Prinsenbeek op het programma van onze vereniging. Met een groep van 10 E.H.B.O.-ers en twee personen van het GHOR gingen we de uitdaging aan om bij te dragen aan een veilige optocht.
Rond 12.00 uur was er een briefing in de GHOR wagen op de markt, de teams werden ingedeeld en verdeeld over de route. Voorzien van materialen en een portofoon gingen de mensen op pad.
Een fantastische optocht trok aan de vele bezoekers voorbij en natuurlijk genoten wij als hulpverleners mee.
Tijdens de optocht vond er een incident plaats en moesten de E.H.B.O.-ers in actie komen. Het slachtoffers is overgedragen aan de ambulance dienst en inmiddels weten we  dat het slachtoffer weer thuis is.
Tevens is er assistentie gevraagd voor een aantal kleinere incidenten. Ook deze zijn vakkundig door onze mensen afgewerkt.
Tijdens de after-party van de optocht waren er een tweetal slachtoffers, die met verwondingen doorgestuurd zijn naar de huisartsenpost voor verdere behandeling.

Ik wil namens de BAK onze mensen bedanken voor de inzet tijdens de optocht en graag tot volgend jaar.
Prijsuitreiking Grote Optocht
Onder grote belangstelling werden de prijzen van de verschillende categorieën bekend gemaakt. De BAK wist op de gebruikelijke wijze “hofkapel polonaise” de spanning op te bouwen. Bij de categorieën van de A- en B-wagens was de zaal bomvol en liep de temperatuur hoog op. Tijdens de laatste fase meldde zich een slachtoffer met een ’s middags verstuikte enkel, die steeds pijnlijker werd. Op het podium met een coolpack op zijn voet kon hij toch getuige zijn van de winnaars. Met het opruimen van het podium struikelde een lid van de raad van elf en kwam ongelukkig ten val. Met de ambulance is hij naar het ziekenhuis vervoert.
Kreezie Carnaval
Ook het Kreezie Carnaval kende een rustige en gezellige avond voor de jeugd. Enkele standaard hulpverleningen, zoals wat koelen en een paar paracetamolletjes verstrekken.  Dat was het wel voor deze avond.
Vertrek Carnavalswagens van de Markt.
Ieder jaar wordt dit gebeuren steeds uitgebreider en grootser gevierd. Derhalve is nu ook ondersteuning van de E.H.B.O. noodzakelijk, gezien de grote menigte, die hier op af komt. Het was lekker zonnig, maar met een frisse wind tijdens het wegrijden van de Carnavalskastelen. Het massaal toegestroomde publiek genoot met volle teugen van de wagens, die vaak met muziek en alles weer in beweging, vertrokken langs de Kapelstraat.  Zie de foto’s. De winnaar kreeg terecht een staande ovatie van alle kijkers.

Link voor alle foto’s


03 februari Clubfeest
Het was een gezellige, e.h.b.o.-technisch zeer rustige avond. We hebben 1 pleister uitgedeeld.
Verder geen ondersteuning nodig geweest.


Beste mensen,

Wat is het toch fijn om met zoveel enthousiaste vrijwilligers te mogen samenwerken! En wat was het een feestje gisteren! Ik wil jullie allemaal bedanken voor je inzet gisteren. Dankzij jullie vrijwillige inzet hebben zo’n 460 piepers en 400 kreeziepubers een mooi voorproefje op carnaval en een geweldige avond gehad.
We kunnen wel stellen dat de jeugd het hier met de paplepel krijgt ingegeven.
Ik hoop dat de feesten tijdens carnaval ook zo gezellig en prettig verlopen.
Nogmaals grote dank (geven jullie het door aan de mensen van jullie team, die er gisteren bij waren?) en we zien elkaar vast wel ergens de komende dagen!
We zien ut zitte.

Met vriendelijke groet,

Nancy Giesbergen


02 februari Jeugdclubfeest
Het was weer een mooie avond. Er waren wel veel kleine ongelukken. In totaal 14 stuks allemaal koelen en 1 pleister. Ook 1 gekneusde enkel. Dit was bijna allemaal bij de piepers.


13 januari Samensprong in de Scharen Breda
Het was een lange dag van 8:30 uur tot 21:00 uur met geen zware incidenten. Vooral koel incidenten en 2 keer pleisterwerk, waarvan een voor een E.H.B.O.-er zelf. Maar die redt zich zelf maar!
Ondanks het feit dat het een lange dag was zeker geen vervelende dag. Toch mooi dat mede door onze aanwezigheid 200 jonge turners diverse oefeningen in een leuke onderlinge wedstrijd hebben kunnen laten zien.
                                 


11 januari Herhalingsles E.H.A.K.06 januari Snertloop Beek Vooruit voor Stichting Nu Jij Kids.
Traditiegetrouw wordt op de dag van de nieuwjaarsreceptie van Beek Vooruit ook een snertloop gehouden voor een goed doel. Deze zaterdag was dat ook weer het geval. Ondanks wat minder deelnemers kon aan het eind van de loop een cheque van 600 euro worden overhandigd aan vertegenwoordigers van de genoemde stichting. Onze bijdrage was hier in opgenomen. Wij als Eerste Hulpverleners hoefden niet in actie te komen.


04 januari Samensmelten WinterWonderBeek 2017/2018
Donderdagavond 4 januari 18.30u: het schaatseizoen bij WWB zit er weer op!
Onder aanwezigheid van een deel van de vrijwilligers werd er na de nieuwjaarswensen, teruggeblikt op een mooi evenement.
Na vele uren schaatsplezier was daar weer het moment van afsluiten en terugkijken op een mooi evenement. Ca 8500 schaatsers (ongeveer evenveel als vorig jaar) hebben dit 9e jaar van WWB genoten van een prachtige ijsbaan en vele leuke activiteiten, die daaromheen georganiseerd zijn. Dat het bij de schaatsbaan gezellig was blijkt ook aan het grote aantal bezoekers rondom de ijsbaan: 30.000! Het was weer echt de huiskamer van Prinsenbeek!
Ca 140 vrijwilligers  hebben zich rondom de ijsbaan ingezet om dit alles mogelijk te maken. Elk uur van de openingstijden waren er minimaal 8 vrijwilligers aanwezig: 2x E.H.B.O., 2x bardienst, 2x ijsmeester, 2x kassamedewerkers. Op tijden dat er extra activiteiten rondom de baan waren, waren dat er zelfs nog méér! En dan niet te vergeten de  zorg, die er ná sluitingstijd nog nodig was om alles in goede banen te leiden!  Chapeaux!
Voor de E.H.B.O.-ers waren de diensten meestal rustig: een enkele aai over de bol, een pleistertje hier en daar, af en toe een coldpack…  2 ongelukkig gevallen kinderen zitten met hun pols in het gips. Zij hebben nog wat langer “plezier”  van het schaatsen. Laten we hopen dat het ook voor hen weer spoedig goed afloopt.
Na deze terugblik ging de hele groep nog éénmaal het al licht dooiende ijs op om een mooie groepsfoto te maken als afscheid van het seizoen. Op naar de 10e editie van WWB!


02 januari Nog even schaatsen
Op de tweede dag van het nieuwe jaar is het gelijk weer lekker druk bij de schaatsbaan. De kinderen willen er nog heel lang plezier van hebben.
Samen op de foto met enkele schaatsfans.
Ook vanmiddag was er weer veel animo om te schaatsen.
P.s. vanochtend was er ook een groep van Kober buitenschoolse opvang aanwezig. Behalve 2x keertjes koelen en een aai over de bol is er niets voorgevallen.
28 december buitenschoolse opvang op de ijsbaan en ijshockey
Vandaag waren de kinderen van de buitenschoolse opvang van Kober en Belle Fleur aan de beurt. Meteen al een volle ijsbaan. We hebben meteen vast kunnen stellen hoe belangrijk handschoenen zijn bij het schaatsen. Hoewel er met een schaats over een hand was gereden was dankzij de handschoen hand of vingers niet beschadigd of verwond.
’s Middags was er een ijshockey clinic georganiseerd. Leek het er eerst op dat de Yeti’s nagenoeg alleen aanwezig zouden zijn. Gelukkig veranderde dat snel en stonden de kinderen in een rij om een stick en helm in ontvangst te nemen. Op de baan werd onder leiding van de Yeti’s basisoefeningen gedaan en tot slot een lekker partijtje ijshockey.
’s Avonds stond in het teken van ijs jeu de boules. 22 teams streden om de beker, die te winnen was.
27 december 35 + avond
Deze avond was voor iedereen vanaf 35 jaar. De jeugd kon  deze avond niet terecht op de schaatsbaan, omdat deze speciaal vrijgemaakt was voor mensen vanaf 35 jaar, die ook weleens gebruik willen maken van de schaatsbaan nu deze op de markt zo uitnodigend klaar ligt zonder het gekrioel bij schaatsen voor alle leeftijden. Wie is echter deze ene schaatser, die de hele baan voor zich zelf alleen heeft? 
22 december Santa Run
Ruim 70 deelnemers hadden zich aangemeld voor de Santa run, wederom georganiseerd door de mannengroep van de Samensprong. Alle deelnemers waren gekleed in  een Kerstmannenpak. Na een gezamenlijke warming-up werd het startsein gegeven. Het parkoers van 1,5 km begon bij de Kiosk naast de schaatsbaan. Vandaar uit ging deze door het trouwlaantje naar het kerkplein waar de deelnemers werden toegezongen met kerstliederen door een gelegenheidskoor. Vervolgens liep men via het Peperbos naar het sfeervol met lantarentjes verlichte park tot aan de rotonde en weer terug.  Na het trouwlaantje ging de route rechtsom de schaatsbaan en vervolgens dóór de tent van Winterwonderbeek.  De route mocht wandelend of joggend gelopen worden, naar keuze 1,2 of … keer. Na afloop kreeg men in het horecagedeelte van de schaatsbaan een heerlijk kopje erwtensoep. Onder genot van muziek van de dj kon men nog gezellig uitblazen en napraten. De opbrengst is bestemd voor de Jeugdraad en de Zonnebloem afdeling Prinsenbeek.
21 december een volle dag schoolschaatsen
Vandaag was het weer gezellig druk met schoolschaatsen. De kinderen van de Eekhoorn en de Griffioen hebben volop genoten van het schaatsen. Ze zaten al vol energie voor het kerstdiner van die avond op school. Volgens de kinderen zouden er lekkere hapjes geserveerd worden. Helaas was er toch nog een slachtoffertje, die hard op haar knie was gevallen. Koelen gaf geen verlichting. We hebben nog contact gehad met de huisarts voor haar. Na de aflossing door een andere E.H.B.O-er nog even langs gegaan om te informeren hoe het er mee ging. Ze kon toch naar de kerstviering op school en de blessure leek mee te vallen.
20 december Special Stars on Ice
Deze avond was een geweldige avond met deze sterren met een beperking. De gasten hebben genoten van de ijsbaan en de dj’s. Wij kregen gewoon kippenvel bij het zien van het plezier dat deze mensen hadden. Ze waren zo ontzettend enthousiast.
18 december Bezoek Zonnebloem en Hagedonk.
Vandaag waren te gast mensen van de Zonnebloem en Hagedonk bij WinterWonderBeek. Samen met groep 4 van de Griffioen hebben zij genoten van een leuke middag. Voor de aanwezige E.H.B.O-ers was er alleen een spontane bloedneus, die behandeld moest worden.
Na schooltijd werd het gelijk een stuk drukker op de schaatsbaan.
16 december Een rustige ochtend
Vanmorgen was het lekker rustig en relaxt. Al met al een gezellige ochtend.
Vanmiddag was het weer gezellig druk op de baan. Geen werk voor de E.H.B.O., dus weer een prima dag.
15 december Eerste scholen schaatsen bij WinterWonderBeek
Vandaag stond schoolschaatsen op het programma. Al gelijk om 09:00 uur was het gezellig druk vanwege de komst van een schoolklas uit Teteringen, gevolgd door 2 klassen van de Griffioenschool. Leerlingen van de Wisselaar uit Breda-Noord kwamen rond 11:30 uur schaatsen. Tussen de middag werden zij door de ouders van de juf getrakteerd op pannenkoeken. Vanaf half drie werden zij afgelost door een klas van de Horizon.
De dag is voor deze leerlingen prima verlopen. 3x was er een coldpak nodig om een kleine verzwikking te verzachten. Maar ze gingen daarna weer snel het ijs op.
14 december Opening WinterWonderBeek
Vandaag was de officiële opening van de 9e editie van WinterWonderBeek. Om 20:00 uur vonden de toespraken plaats, waarna door wethouder Boaz Adank en GertJan Bartels plechtig het lint doorgeknipt werd. Daarmee was  de ijsbaan vrijgegeven om te gaan schaatsen.
Als eerste mocht een groep schaatsters van Demo Ice United laten zien wat allemaal mogelijk is op het ijs. Na hun indrukwekkende show was het de beurt aan de jeugd van Prinsenbeek om te gaan schaatsen. Dit alles werd vanaf het begin gade geslagen door 2 vrijwilligers van de E.H.B.O.-vereniging Prinsenbeek.
De komende 3 weken zullen vele leden van de E.H.B.O.-vereniging per toerbeurt aanwezig zijn bij het schaatsen en alle activiteiten, die georganiseerd zijn.

Link voor meer foto’s


01 december Nieuwe cursus Eerste hulp aan Kinderen (EHAK)
Op verzoek van een groep van 8 vrienden/koppeltjes is deze cursus op vrijdag 10 november gestart. Enkele hebben al kleine kinderen, één deelneemster wordt zeer binnenkort moeder. De motivatie was duidelijk aanwezig binnen deze gezellige groep. De theorie was steeds goed uit het boekje doorgenomen en er werden kritische vragen gesteld. Gabriël Huijbregts had zich beschikbaar gesteld om als kind-lotus de diverse letsels uit te beelden. Hij deed dit zeer serieus en liet zich niet van de wijs brengen.
De 3e en 4e avond werd de opgedane kennis met een theoretisch “proefwerk” getoetst. De resultaten hiervan waren keurig. De 4e avond was er naast de theoretische toets ook nog een klein praktisch examen. Dit was niet aangekondigd en in eerste instantie schrok men hier even van. Maar ook nu bleek dat goede inzet tot goede resultaten leidt!
Alle kandidaten zijn geslaagd en hebben hun Oranje Kruis certificaat behaald!
Klik hier voor meer foto’s


26 november Veldtoertocht RTC
Veel deelnemers hebben zich dit jaar weer aangemeld voor de jaarlijkse veldtoertocht van RTC. Tussen de 600 en 650 deelnemers vertrokken tussen 8:00 uur en 10:00 uur voor een tocht van 48 of 28 kilometer door het Liesbos, de Vloeiweide, richting Galderse meren, de  Pannenhoef en terug via de Hooikar en de Verloren hoek.
Een E.H.B.O.-er is in de Drie Linden gebleven, de andere hulpverlener heeft een rondje met de organisator door het gebied gereden, waarbij meteen de verkeersregelaars van koffie werden voorzien. Hoewel we hoorden dat er iemand gevallen was en vanwege last van zijn knie door de organisatie van RTC moest worden opgehaald, heeft deze deelnemer zich niet bij ons gemeld.
Na een heerlijk kopje erwtensoep konden we zonder acties van de zondagmiddag gaan genieten.

Klik hier voor meer foto’s


19 november Intocht Sinterklaas
De Sint is weer aangekomen in Prinsenbeek. Na eerst te zijn toegezongen op de Markt maakte de sint een  rondritje door Prinsenbeek op zijn paard. ‘s Middags konden de kinderen hem begroeten in de Drie Linden. Daar mochten ze eerst samen met Kookpiet soep koken van allerlei ingrediënten: druiven, bloemkool, prei, paprika, maar ook cola, chocolademelk…  Maar ze misten iets om de soep echt lekker te maken……. Een andere groep kinderen ging aan de slag met eierkoeken versieren en cadeautjes inpakken. Het werd een gezellige middag voor iedereen, waarbij de E.H.B.O.-’ers rustig konden meegenieten.


18 november Drukbezochte Reanimatiepartnerdag Hartstichting
Zaterdag 18 november hebben enkele bestuursleden/kaderinstructeurs de jaarlijkse reanimatiepartnerdag van de Hartstichting bezocht. Deze werd dit keer gehouden in het van de Valk hotel in Vianen.
’s Ochtends werden we bijgepraat over de resultaten van de Burgerhulpverleners campagne en Hartstichting events van vorig jaar: het doel om 170.000 bij  HartslagNu en HartveiligWonen aangemelde burgerhulpverleners te verkrijgen is behaald (1 % van de bevolking). De spreiding in het land is nog niet optimaal en verdient nog de nodige aandacht. Het aantal burgerhulpverleners in de Randstad met name in de grote steden, blijft nog achter.
Daarna werd het nieuwe campagnedoel voor komend jaar gepresenteerd:
Meer AED-apparaten 24/7 bereikbaar en inzetbaar via Hartslag Nu/HartveiligWonen.
Vervolgens kwam aan bod wat nodig is om de 6-minutenzones in de toekomst te behouden. Reanimatiepartners uit Amersfoort en de Zaanstreek vertelden hoe zij hun 6-minutenzone invullen en burgerhulpverleners trainen en getraind houden.
In de gemeente Haaglanden/Den Haag is in samenwerking met diverse partijen een project opgestart om meer AED’s in kasten beschikbaar te krijgen.
Vanaf 2018 kunnen eigenaren van een AED de pads declareren bij de plaatselijke ambulancedienst als het apparaat een keer gebruikt is.
Na een heerlijke lunch werden er nog 3 workshops gegeven. Daarin konden de aanwezigen in groepjes discussiëren en brainstormen over hoe de 6-minuten lessen aantrekkelijk gegeven kunnen worden om zo de cursisten vast te houden en hoe de Hartstichting daarin kan bijdragen met materialen en/of middelen. Ook was er een workshop waarin het gebruik van het reanimatieplatform (voor aanmelden van cursussen en cursisten) werd uitgelegd.
Onder genot van een lekker hapje en drankje kon nog even nagepraat worden, alvorens weer helemaal up to date huiswaarts te gaan.


10 november Prinsenzitting
Op 10 november werd in de Drie Linden het nieuwe carnavalsseizoen door de BAK geopend. Tijdens deze avond werd in de finale uit 4 liedjes het carnavalslied van 2018 gekozen. Hé hé werd de winnaar. Daarna werd in een 2.0-versie het nieuwe bak-gezelschap voorgesteld: de dansmarietjes, de raad van elf en natuurlijk de nieuwe hofdames en de Prins!
Het was een druk bezochte avond waarin iedereen alweer in de carnavalssfeer kon komen.
Wij hebben van het spektakel volop mee kunnen genieten, want onze inzet als E.H.B.O.-ers was niet nodig.


06 november Cursus BLS/AED scouting
Op 6 november heeft deze enthousiaste groep stafleden van Scouting Thomas More uit Prinsenbeek  de cursus hartreanimatie succesvol afgesloten. Zij zijn trots op het behaalde certificaat. Met z’n allen maken ze Prinsenbeek weer een stukje “hartsafer”.


05 november Judo Kuatsu de Drie Linden Prinsenbeek
Afgelopen weekend was er weer veel te beleven bij Judovereniging Kuatsu. Zondagochtend werden de jaarlijkse clubkampioenschappen gehouden. Traditioneel betraden de ruim 70 judoka’s onder luid muziekgeschal de grote zaal. Dit jaar gingen ze voor het eerst niet individueel strijden, maar werd iedereen in een team ingedeeld. Er waren acht teams, elk team bestond de kleinste pupillen oplopend tot de grote senioren.
Alle judoka’s van Kuatsu zaten nog bij te komen van de clubkampioenschappen in de ochtend, maar ’s middags moesten ze meteen weer flink aan de bak. En met niemand minder dan Roy Meyer!
Onze vereniging verzorgde de E.H.B.O. Helaas waren buiten de bekende aai over de bol blessures ook een tweetal blessures, die we moesten doorsturen naar de professionele hulpverlening.


17 september Biks Blaosfestijn.16 september Biks Preuvenement
Genieten van lekkere hapjes en rock muziek tijdens Biks Preuvenement Onze Eerste Hulpverleners hadden ongetwijfeld meer publieke belangstelling verwacht tijdens het spetterende optreden van de rock-band MT Bottles.
Jammer dat waarschijnlijk door de mindere weersomstandigheden veel Beekse liefhebbers van rockmuziek zijn thuisgebleven.
Degenen, die er wel waren hebben zich tegoed gedaan aan de lekkere hapjes en genoten van de muziek.
Onze Eerste Hulpverleners hebben een rustige avond gehad.


09 september Zonnebloem wandeling HagedonkHet was een gezellige rolstoelwandeling naar de overveldsestraat. Jammer genoeg kwam er een regenbui opzetten toen de deelnemers op weg gingen. Ook tijdens de terugreis werd men onaangenaam verrast met een regenbui wat even jammer was. Er was gezellige muziek. Er werd veel gekletst bij een hapje en drankje.


09 september Pitt-festival
Op een enkel buitje na was het verder een prachtige dag.  Met het plakken van een pleister en het helpen van een dronken jonge man was de ondersteuning beschreven. Daarnaast konden de eerste hulpverleners lekker genieten van het festival. Het was een geslaagd festival zonder incidenten.


25 augustus Fietsvierdaagse
Afgelopen dinsdag startte de fietsvierdaagse in Prinsenbeek. Het was dit jaar al voor de 29e keer dat dit evenement georganiseerd werd. We kijken terug op mooie fietstochten elke dag. De weergoden waren de fietsers dit jaar ook goed gezind. Elke avond fietsten ca. 60 deelnemers 15 of 25 km door de mooie omgeving van Prinsenbeek. De ene keer ging het richting Etten-Leur. Dan naar de Mark en over de koeiendijk naar Langeweg. Een andere keer naar Rijsbergen.15 juli  Kuil run
Onder een flauw zonnetje verzamelden om 14.00 uur  de deelnemertjes van de 2,5 km zich. Na een pittige warming up werd het startschot gegeven.  Groot en klein begaven zich op weg, om zich onderweg te laten bestrooien met verfpoeder. Sommige hielden het tempo hoog, anderen maakten er een wandeling van. Na een klein uurtje was iedereen weer terug op het terrein van de Kuil.
Daarna was  de 4 km ronde aan de beurt. Hier werd fanatieker hard gelopen én met verfpoeder gegooid.
Twee van onze E.H.B.O.’ers fietsten achter de lopers aan. Twee E.H.B.O.ers bleven op het terrein van de Kuil, waar ook het springkussen druk gebruikt werd.  Na de prijsuitreiking volgde nog een verfexplosie. Iedere deelnemer had een zakje verfpoeder gekregen en gooide dit tegelijk in de lucht. Dit was een mooi spektakel.

De E.H.B.O. was voorzien van extra flesjes oogspoeling, maar dit was gelukkig niet nodig. Op het springkussen had iemand met zijn vinger een flinke opdoffer gekregen. Deze hebben we gekoeld en het advies gegeven als de pijn niet minder werd er even naar te laten kijken.

Het was een mooi evenement voor een goed doel, dementerende mensen op Hagedonk,  met ideale weersomstandigheden.
 
Link voor meer foto’s


9 juli Zeskamp
Gedurende deze zeskamp zijn een aantal deelnemers gewond geraakt. Een deelnemer had een zwaar gekneusde of gebroken(?) teen. Daar werd maandag een foto van gemaakt. Vervolgens meerdere deelnemers, die vroegen om enkele pleisters en een paar koelingen. Ook een deelnemer met een hoog wervelletsel. Deze persoon is gestopt met deelname aan de zeskamp. Zij kreeg het advies rust te houden en eventueel ook maandag naar de huisarts of een fysiotherapeut te gaan. Ook met het oog op vakantieplannen die ze had eind volgende week.


03 juli Succesvol examen E.H.B.O. Jeugd – A examen basisschool Apollo.
Maandag werd een spannende dag voor de leerlingen van groep 8 van de Apollo school in Prinsenbeek. In de morgen moesten zij het schriftelijke examen van de cursus E.H.B.O. Jeugd-A afleggen.
Nadat drie leerlingen de herkansing goed hadden afgewerkt, mochten ze allemaal ’s middags laten zien wat ze in de praktijk er van terecht brachten.
De examinatoren Wout en Rien Meeuwissen, Mien van Roozendaal en Cees Broos konden na afloop aan alle 19 kinderen vertellen dat ze geslaagd waren.
Margot van den Hil en Corry Joosen, die de cursus samen met de leerkrachten hadden verzorgd, hebben weer een prima lichting jeugd E.H.B.O.-ers afgeleverd.


03 juni HCP familietoernooi
Het was een warme, gezellige dag met een sportieve sfeer bij HCP. Als E.H.B.O.-ers hebben we ons niet hoeven vervelen met wat kneuzingen, verzwikkingen, een bloedneus en wat mensen, die toch wel last van de warmte hadden.


02 juni Wandelvierdaagse Haagse Beemden
Van 30 mei tot en met 2 juni vond de wandelvierdaagse weer plaats in Breda, stadsdeel Haagse Beemden, met erg goede wandelomstandigheden. Soms was het misschien zelfs wat te warm.
Maar liefst 1400 deelnemers gingen deze uitdaging aan. Iedere avond vertrokken ze stipt om 18.30 om allemaal weer om 20.30 uur terug te zijn.

Op de laatste avond kwamen veel ouders met kleine kinderen speciaal naar de start- en finishplaats om zich te vermaken op het springkussen.

Over het algemeen hebben onze Eerste Hulpverleners slechts enkele slachtoffers met wat schaafwonden hoeven te behandelen en een van de verkeersregelaars, die na een val last had van zijn knie.


30 mei Zonnebloemreisje naar museum Klok en Peel in Asten
Stipt 09.00 uur vertrok de bus van Rolerisuit met 23 gasten van de Zonnebloem naar museum Klok en Peel in Asten. Een minuut later stond deze weer stil, toen een automobiliste op de hoek Markt-Valdijk net de bus aantikte. Een klein kwartiertje later ging de reis dan toch weer verder en zaten alle gasten zich al te verheugen op de koffie met gebak waarop in Asten getrakteerd zou worden.

Ongeveer half elf was dat ogenblik aangebroken en al heel gauw bleek waarom dit museum vorig jaar is uitgekozen tot leukste uitstapje van Noord-Brabant. De groep werd in twee groepen gesplitst en onder leiding van twee zeer deskundige gidsen begon de ene groep in het deel “Peel”, terwijl de andere groep startte in het deel “Klok”.

Maar liefst 3600 klokken zijn in alle maten aanwezig en komen uit alle landen van de wereld en we kregen uitgebreide uitleg over het productieproces van klokken, het astronomisch kunstuurwerk, het Arabische wateruurwerk, de klok voor de Notre Dame en nog vele andere bezienswaardigheden.

Na een voortreffelijke lunch werd er geruild van gids en kregen we het verhaal te horen van het ontstaan van de Peel met de aanwezige dieren, zoals holenbeer, oeros, wolmammoet, vos, roerdomp, ransuil, das en niet te vergeten over bekende Nederlanders, zoals Anton Coolen, Toon Kortooms, Jules de Corte en vele anderen.

Om drie uur moesten we jammer genoeg weer terug de bus in richting Prinsenbeek. Voor het bezoek aan de tuin was helaas geen tijd geweest. Diverse gasten gaan zeker nog een keertje terug.

Wij als eerste Hulpverleners hadden, vanwege de verwachte weersomstandigheden, extra flesjes met water meegenomen en die kwamen vooral tijdens deze terugreis van pas. Nagenoeg alle gasten bleken erg blij te zijn met het water dat we konden uitdelen.

Link voor meer foto’s


29 mei 2017 De laatste oefenavond van het seizoen!
Onze instructrice Corry Joosen had weer een circuit uitgezet met 7 lotusslachtoffers, die allemaal situaties uitbeelden, die dit seizoen aan bod zijn geweest.

In groepjes van 4 a 5 personen werd het circuit afgelegd. Sommige situaties waren makkelijk behandelbaar zoals de brandwond van een kinderhandje, andere waren toch nog moeilijk: Had Kees nu een hittestuwing of hitteberoerte? En wat was de diagnose en daarna de beste behandeling van Leo, die van de trap was gevallen? (bekkenbreuk met groot gevaar voor shock, wanneer deze breuk de beenslagader zou aanprikken). Nadat alle groepjes het circuit doorlopen hadden werden de oefeningen nog kort nabesproken. Daarna was er een pauze met koffie en een lekkere koek.

Vervolgens nam onze voorzitter Cees Broos het woord en bedankte iedereen voor de interesse tijdens de lessen en de inzet bij de activiteiten/evenementen.  Hij benadrukte dat inzet bij evenementen door alle organisatoren en de gemeente erg wordt gewaardeerd. Zonder onze assistentie mogen de evenementen vaak niet doorgaan!

Daarna volgde nog de diploma-uitreiking van de cursisten, die dit jaar geslaagd zijn voor de basiscursus en op 11 mei verhinderd waren: Godelief Snijders, Naomi Vissers,  Yvo Wijnands en Denise Roelands. Wij feliciteren ook hen met hun diploma en hopen hen nog  regelmatig op onze herhalingslessen en mogelijk ook bij onze evenementen te mogen verwelkomen.

Tenslotte werd er nog stilgestaan bij 2 jubilarissen. Bas van Velthoven en Kees Oomen allebei inmiddels 25 jaar hun EHBO-diploma! Door Jan Koetsenruiter, voorzitter van onze koepelorganisator E.H.B.O.-vereniging Noord-Brabant, werden zij in het zonnetje gezet. Bas kreeg de verenigingsinsigne in brons en Kees de verenigingsinsigne in goud voor hun inzet en betrokkenheid bij en voor de E.H.B.O. Cees Broos overhandigde aan de ook aanwezige partners van de jubilarissen een bos bloemen.

Daarna was er gelegenheid de jubilarissen te feliciteren en onder het genot van een hapje en een drankje nog gezellig na te kletsen in de steeds warmer wordende aula.

Wij als bestuur wensen iedereen een fijne vakantie en hopen iedereen in september weer terug te zien.

Link voor meer foto’s


28 mei Haagse Beemdenloop
Het was vandaag een warme dag voor de lopers, maar de organisatie had het programma aangepast. Ze zijn om 09:45 uur begonnen met het lopen van de 5, 10 en 15 kilometer en om 13:00 uur was alles klaar. Zoals je op de foto kunt zien was er voldoende drinken onderweg en van de E.H.B.O. stond op elke kilometer een hulppost. Er zijn geen grote problemen voor de E.H.B.O. geweest. Alleen een schaafwondje en een paar lopers, die zich niet zo goed voelden.

Link voor meer foto’s


23 mei Geslaagde en leerzame oefening met Brandweer Prinsenbeek
De gemiddelde Boemeldonker zal gisterenavond ongetwijfeld zich afgevraagd hebben wat er aan de hand was op het kerkplein. Carnaval is al geruime tijd voorbij, terwijl de Boemeltrein op het kerkplein twee auto’s en een fietser ondersteboven had gereden.

Dit scenario kregen de hulpverleners van Brandweer en E.H.B.O.-vereniging voorgeschoteld tijdens de jaarlijkse oefening van beide organisaties.

Maar liefst 25 slachtoffers lagen her en der verspreid over het kerkplein, of zaten bekneld in en tussen de voertuigen.

Brandweerlieden voerden met verve de technische hulpverlening uit, terwijl de Eerste Hulpverleners hun handen vol hadden aan het afvoeren en verzorgen van alle slachtoffers.

Gelukkig waren de Eerste Hulpverleners ook in grote getale aanwezig, zodat ze de “pijn” konden verdelen.

Dankzij de medewerking van het kerkbestuur mochten de Eerste Hulpverleners het voorportaal van de kerk gebruiken voor de inrichting van het gewondennest.

Na afloop van de oefening is bij de brandweerkazerne een korte evaluatie gehouden, waarbij de leermomenten de revue zijn gepasseerd.

In de komende weken gaan bestuur en kaderinstructeurs deze verwerken in het nieuwe lesprogramma voor het komende seizoen.

Alle deelnemers en lotusslachtoffers bedankt voor hun inzet.

Link voor meer foto’s


20 en 21 mei VTR Paarden
Er waren vandaag voor deze wedstrijd 6 kandidaten, die mee deden. Er vielen gelukkig geen slachtoffers. Er zijn wel 2 deelnemers van hun paard gevallen. Maar dankzij hun goede kleding raakten zij niet gewond. Goede kleding is dus erg belangrijk. Het was mooi weer gedurende dit evenement dat ongeveer een uur duurde. Ook erg leuk om naar te kijken.

Op zondag werden de wedstrijden met de aangespannen combinaties op het scherpst van de snede verreden. Dit leverde prachtige beelden op voor de toeschouwers en de deelnemers. Toen al het stof weer was neergedwarreld aan het eind van de dag was, kon met recht gezegd worden: een sportieve dag zonder ongevallen.

Link voor meer foto’s


Rabobank clubactie.
Afgelopen week maakte de RABO-bank middels een Roadshow de uitslagen bekend van de RABO bank clubactie.
Met een speciaal bedrukte caravan hebben zij op een aantal plaatsen in de gemeente Breda de cheques uitgedeeld aan de verenigingen in dat stadsdeel. Op vrijdagavond 19 mei om 19.00 uur werd Prinsenbeek aangedaan.  50 Prinsenbeekse verenigingen deden dit jaar mee. Onze E.H.B.O.-vereniging heeft 282 stemmen gehad, wat goed was voor een bedrag van € 614,76!! Dit was goed voor de 10e plaats in Prinsenbeek.
Van dit bedrag gaan we een nieuwe babypop, speciaal voor het oefenen van reanimatie op baby’s , aanschaffen.

Prinsenbeek Hartsafe heeft dit jaar 215 stemmen gehad. Goed voor € 468,70. Zij behaalde daarmee de 15e plaats in de Prinsenbeekse rangorde.

Wij willen iedereen, die onze vereniging en stichting aan stemmen heeft geholpen van harte bedanken!! En uiteraard ook de RABO-bank voor deze mooie actie!


13 mei Geslaagd toernooi Beek Vooruit
Daar leek het bij aanvang nog niet naar uit te zien. Nog voor dat de wedstrijden officieel gestart waren, zat er al een speler met enkelproblemen bij de Eerste Hulpverleners. Die keken elkaar al eens aan en dachten: “Als dat maar geen voorbode is voor de rest van de dag”. Gelukkig preventief vanwege een blessure van een week eerder. Dat bleek na afloop van alle wedstrijden gelukkig te zijn meegevallen.

Behoudens enkele slachtoffers, die wat lichte kneuzingen hadden opgelopen aan enkel en onderbeen, enkele bloedneuzen, een paar pleisters en een scheidsrechter waarvan een oog moest worden gespoeld, konden de Eerste Hulpverleners na afloop concluderen, dat het een prachtige dag was geweest om het enige toernooi  van Beek Vooruit dit jaar af te werken.

Het was jammer, dat de weergoden tijdens de prijsuitreiking andere plannen hadden, die er voor zorgden, dat iedereen halsoverkop de kantine in moest om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Kortom een geslaagde voetbaldag.

Link voor meer foto’s


Donderdag 11 mei 2017 Laatste oefenavond
(voor degene, die op donderdag de herhalingslessen volgen).
Er waren 17 leden aanwezig die in een circuit van 7 lotusslachtoffers hun kennis van de EHBO konden toetsen. De lotussen speelden allen situaties, die dit seizoen aan bod zijn geweest.Doordat het niet zo druk was waren de groepjes klein en was iedereen bij ieder slachtoffer actief.
Na de pauze met koffie en een lekkere koek werden de oefeningen nabesproken en konden er nog vragen worden gesteld en beantwoord.

Vervolgens nam onze voorzitter Cees Broos het woord en bedankte iedereen voor de interesse tijdens de lessen en de inzet bij de activiteiten/evenementen. Hij benadrukte dat inzet bij evenementen door alle organisatoren en de gemeente erg wordt gewaardeerd. Zonder onze assistentie mogen de evenementen vaak niet doorgaan!

Daarna volgde de diploma-uitreiking van de cursisten, die dit jaar geslaagd zijn voor de basiscursus. Van de 7 geslaagde cursisten waren er vanavond 3 aanwezig die hun diploma in ontvangst namen:

Hans van ’t Nedereinde,  Ankie Wijnands en Jeroen van Vugt.

Zij werden van harte welkom geheten bij onze vereniging. Wij feliciteren hen met hun diploma en hopen hen nog  regelmatig op onze herhalingslessen en mogelijk ook bij onze evenementen te mogen verwelkomen.

Link naar meer foto’s


Zondag 07 mei   Open dag Brandweer
Wij van de E.H.B.O. hadden een dubbele functie op deze open dag:
Naast het verlenen van E.H.B.O. bij wat kleine ongevalletjes (wondje aan de vinger, kleinigheidjes bij het springkussen, bloedneus ..) hadden we ook een stand ingericht en bemand om ons aandeel in hulpverlening onder de aandacht te brengen.
We hadden ervoor gekozen om met name de hartreanimatie te promoten. Om dit te ondersteunen hadden we een korting aangeboden op een BLS/AED cursus bij aanmelding op deze dag. Enkele mensen hebben hiervan gebruik gemaakt.
Er waren veel kinderen, die het  leuk vonden om het reanimeren en beademen te proberen.
Naast BLS/AED bleek er ook belangstelling te zijn voor een cursus EHAK of het basisdiploma. In het nieuwe seizoen kunnen we dan snel weer een nieuwe cursus starten.

Link voor meer foto’s


06 mei Ons Genoegen Pony’s springen
Deze dag stond in het teken van het springen met pony’s. Ook hier waren vrijwilligers van de E.H.B.O. aanwezig voor ondersteuning mochten er geblesseerden zijn. We hebben 3 deelnemers met blessures gehad. Al met al een rustige zonnige dag.


07 mei Ons Genoegen paarden springen
Het was een dag met voor de paarden en hun berijders fantastisch weer. Voor de E.H.B.O.-ers was het in tegenstelling tot de zaterdag wat frisjes. Dit kwam ook doordat ze alleen rustig hoefden te kijken. Er was geen inzet nodig.


27 april Koningsdag 2017
Mede dankzij de weergoden, die dit jaar hun medewerking verleenden, werd Koningsdag 2017 weer een zeer geslaagde dag in park Overbos.

In park Overbos werd de vrijmarkt gehouden en waren optredens van diverse organisaties, zoals bijvoorbeeld de line-dancers van de Zilverberk, het smartlappenkoor De Beekse Smart, de danseressen van Nicole van Twist. Natuurlijk ontbrak de (live en disco) muziek niet.

Voor de kinderen waren er springkussens en de mogelijkheid om in een waterbal op de vijver rond te huppelen.

Onze Eerste Hulpverleners waren er niet voor niets, want naast enkele pleisters was er toch even serieus werk te verrichten toen een van de waterballen lek raakte en de in de bal zittende jongeman erg nat aan de kant gehaald werd. Gelukkig was het slachtoffer niet onderkoeld en had hij geen water binnengekregen. Na droge kleding kon hij samen met zijn moeder naar huis om een lekker warm bad of warme douche te nemen.

Bij een van de springkussens liep een van de jongere kinderen een flinke buil op aan zijn hoofd toen hij in botsing kwam met een van de grotere kinderen op het springkussen. Na koelen werd de buil duidelijk minder en kon het slachtoffer met advies aan zijn ouders naar huis gestuurd worden.

Tot slot werd een peuter opgevangen, die zijn opa en oma kwijt was, maar ook hier kwam alles weer goed.

Link voor meer foto’s


26 april Koninklijke onderscheiding voor Mien van Roozendaal-van den Berg
Toen Mien van Roozendaal vanmorgen van huis vertrok, had ze er nog geen idee van dat de dag geheel anders zou verlopen dan wat ze had bedacht.
Om 10.40 uur werd ze na een dringend telefoontje van haar zoon door de familie Van Es, waar ze op dat moment was, naar het adres van haar jongste zoon aan de Krekelweg in Prinsenbeek gebracht. Toen ze daar(toch enigszins bezorgd) uitstapte, bleek het gezelschap van burgemeester Paul Depla juist gearriveerd te zijn met een speciale boodschap voor Mien.

Voorzitter Cees Broos ontving Mien en begeleidde haar naar de feestelijk ingerichte toekomstige woonruimte van zoon Matty en zijn partner Natasja. Mien wist niet wat haar overkwam toen ze binnen allemaal familie, vrienden, kennissen en diverse leden van E.H.B.O.-vereniging zag. Dat werd heel snel duidelijk toen burgemeester Paul Depla, die zelf erevoorzitter is van EHBO Kring De Baronie, het woord nam.

Mien is sinds 1980 actief voor E.H.B.O.-vereniging Prinsenbeek. Daarvan was ze 22 jaar bestuurslid, waarvan meer dan 10 jaar penningmeester. Daarnaast was Mien actief in de telefoonketen, die werd opgericht in Prinsenbeek na de mistramp op de A-16. Zij heeft bij talloze evenementen, die in Prinsenbeek en het Stadsdeel Haagse Beemden door diverse organisaties worden georganiseerd, adequate EHBO ondersteuning verleend. Als bestuurslid was Mien ook altijd betrokken bij de leden als het hen soms tegen zat, of bij leuke gelegenheden en zorgde voor een beterschaps- of felicitatiekaartje, kraamcadeautje of fruitmandje.

Gedurende vele jaren heeft Mien de lessen Jeugd-EHBO voor de groepen 8 van de basisscholen de Horizon en de Griffioen mee verzorgd en als examinator op de basisscholen in Prinsenbeek en in de Haagse Beemden mee beoordeeld of de leerlingen voor het jeugdcertificaat in aanmerking kwamen. Ze kon daarbij de kinderen met gepaste humor geruststellen en vond het altijd leuk om met kinderen te werken.

Buiten het werk voor de E.H.B.O.-vereniging stond Mien voor iedereen klaar, die hulp en ondersteuning kon gebruiken in tijden dat het even minder ging. Denk daarbij aan het samen met Jos, haar man, collecteren voor goede doelen zoals o.a. de Hartstichting, Nierstichting, Brandwondenstichting, Leverstichting en Rode Kruis. Tot haar 70-ste jaar gaf ze bloed en plasma bij de Bloedbank.

Mien is een mantelzorger in hart en nieren. Ze draait er haar hand niet voor om als een huishouden extra moet worden gedraaid, extra handjes nodig zijn in het bedrijf van haar zoon, meehelpen bij verbouwingen, begeleider en chauffeur bij artsenbezoek, onderzoeken en noem maar op.

Met veel genoegen kon burgemeester Depla melden, dat het koning Willem-Alexander heeft behaagd om Mien van Roozendaal-van den Berg te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Het zal niemand verbazen, dat er daarna een geweldige applaus losbarste voor de decoranda.

De E.H.B.O.-vereniging is trots op leden zoals Mien en feliciteert haar van harte met deze onderscheiding.

Link voor meer foto’s


Zondag 23 april twirlwedstrijden
Bij de twirlwedstrijden op 23 april waren vanuit de E.H.B.O.-vereniging 2 vrijwilligers aanwezig. Alles verliep voorspoedig. Het was om 17.00 uur afgelopen. Wat coldpacs nodig gehad, een paar pleisters om een tatoeage af te plakken en dat was het eigenlijk wel.


Vrijdag 21 april scholen sportdag/konings spelen
Prachtig weer was het vrijdag toen de kinderen van basisschool de Griffioen en basisschool de Horizon de velden van Beek Vooruit vulden om mee te doen aan de sportdag/konings spelen.
Voor ons begon het rustig met het uitdelen van wat pleisters, vooral aan de mannen van Beek vooruit.  Het bloed dat vandaag gestelpt moest worden was meestal van eerder opgelopen wondjes, die vandaag opnieuw open geschaafd waren.
Later zorgde het fanatisme van de kinderen ervoor dat er ook wat hoofden, handen en enkels gekoeld moesten worden. En het koelen van je wang of oor kan ook zonder dat je het koude koelelement vasthoudt.
Dit jaar waren we er wederom niet voor niks, maar het was voor de meeste kinderen een fantastische sportieve dag.


Zondag 10 april Kuatsu toernooi
Deze dag stond het Drie Linden toernooi van Kuatsu weer op het programma. Als EHBO vereniging waren we met een team van 4 personen vanaf 8.45 aanwezig. In de ochtend waren de jongere judoka’s op de mat om hun wedstrijden af te werken.

Vanaf het begin kwamen regelmatig judoka’s langs voor te koelen, een pleister of het knippen van hun nagels. Regelmatig werden we op de mat geroepen voor heel vaak troostende woorden en het reguleren van de ademhaling.

Na de middag pauze kwam de oudere jeugd op de mat. Helaas steeg ook het aantal slachtoffers en twee van de slachtoffers zijn voor de zekerheid meegenomen met de ambulance ter controle.

Omstreeks 16.30 uur zat de dag er op en konden we nog van de zon gaan genieten.


Vrijdag 31 maart Basisschool de Horizon reikt diploma’s uit
Op deze dag bleek dat de laatste kandidaat de afgelopen week hard zijn best had gedaan om de laatste kneepjes van de Eerste Hulphandelingen onder de knie te krijgen.

Na het demonstreren van zijn kennis en kunde kreeg hij te horen, dat ook hij geslaagd was voor de cursus Eerste Hulp Jeugd-A.

Juffrouw Sabine en Mariska waren ook erg opgelucht en zorgden er voor dat alle kinderen in de aula bij een kwamen om de diploma’s in ontvangst te nemen.

Voorzitter Cees Broos, die speciaal naar deze diploma-uitreiking was gekomen, was blij om alle kinderen te mogen feliciteren met het bereikte resultaat. Hij sprak de hoop uit, dat hij een groot aantal van de kinderen over vier jaar terug mag zien om de vervolgcursus voor volwassenen te volgen.

Verder heeft hij de docenten Mien van Roozendaal, Marga Witteveen en Christ Huijben en niet te vergeten juffrouw Sabine en Mariska bedankt voor hun inzet tijdens deze cursus.

Tot slot werd afscheid genomen van Mien van Roozendaal, omdat dit de laatste keer is geweest dat ze deze cursus mee heeft verzorgd en aangegeven heeft eind dit jaar te stoppen met de Eerste Hulpverlening. Ze werd hiervoor heel toepasselijk in de bloemetjes gezet door de leerkrachten Sabine en Mariska en enkele kinderen.

Link voor meer foto’s


Vrijdag 24 maart  Succesvol examen bij de Horizon.
Deze dag begonnen de kinderen van de groepen acht van basisschool De Horizon met gezonde spanning aan het theorie-examen van de Jeugd-A Eerste Hulpopleiding.

Toen onze examinatoren voor het praktijkgedeelte in de middag Marjolein Looijmans, Mirjam van Paasen, Jeanne van Gurp, Annette Wolfs, Marga Witteveen, Christ van Leijsen, Rien Meeuwissen en Cees Broos aankwamen, kregen ze al bij de ingang van de school te horen, dat alle leerlingen het theoretische gedeelte met positief resultaat hadden afgesloten.

Toen de examinatoren  eenmaal geïnstalleerd waren in de speelzaal kon het praktijkexamen beginnen.

Nadat alle leerlingen hun praktische kennis en kunde bij de verschillende stations hadden gedemonstreerd kon aan het eind van de middag worden vastgesteld, dat een van de kandidaten nog niet alle praktische behandelingen voldoende beheerste.

Deze kandidaat kan dit tijdens de herkansing opnieuw aantonen.

De komende week zal in overleg met juffrouw Sabine en Mariska worden afgesproken wanneer de diploma’s uitgereikt gaan worden.

In het bijzonder mogen we de docenten Sabine, Mariska, Mien van Roozendaal, Marga Witteveen en Christ Huijben bedanken voor hun tijd en inzet om de kinderen hun kennis en kunde bij te brengen.

Link voor meer foto’s.


Woensdag 15 maart Examen jeugd-E.H.B.O.
Ook een spannende dag voor de leerlingen van groep 8 van basisschool de Rietvink in de Haagse Beemden. Na enkele weken cursus jeugd-E.H.B.O. onder begeleiding van Annette Wolfs, hebben ook zij hun examen! Zoals je kunt zien ook hier allemaal blije gezichten, want iedereen is geslaagd!! Ook voor jullie van harte gefeliciteerd allemaal.