Archief vanaf 15 december 2022

15 december 2022 WinterWonderBeek weer gestart
Ook dit jaar is er weer een WinterWonderBeek op de Markt. Voor het eerst zijn er nu 3 evenementen tegelijk. De schaatsbaan, De roetsjbaan en de pratende kerstboom op het kerkplein. Zoals te zien is het weer gezellig druk. Plezier voor jong en oud. De E.H.B.O.-ers staan weer paraat alle dagen voor het geval er iets gebeurt.
Inmiddels zijn de feestdagen alweer voorbij en zitten we in het jaar 2023. Ook WinterWonderBeek is afgelopen. Het ijs is gesmolten en de kerstboom opgeruimd. Alle vrijwilligers, die aanwezig waren tijdens WinterWonderBeek, bedankt voor jullie bijdrage.


  

Link voor meer foto’s van WinterWonderBeek


Winterwonderbeek 2022 – 2023
Gelukkig dat het allemaal weer kan……Winterwonderbeek 2022 staat voor de deur. Voor degene die het (nog) niet kent:
Winterwonderbeek is een groots evenement in het hart van Prinsenbeek van 15 december tot en met 5 januari en bestaat uit een (overdekte) schaatsbaan (echt ijs) + een roetsjbaan + een pratende kerstboom. Zie ook: www.winterwonderbeek.nl
Omdat de tent al eerder wordt gezet is er ook nog Winterwonderbeek LIVE op 10 december. Dit is een feestmiddag en avond met muziek en artiesten en een kerstmarkt in de tent op 11 december.
Bij de schaatsbaan is E.H.B.O.-ondersteuning noodzakelijk (alleen als de schaatsbaan open is). De roetsjbaan valt altijd binnen de openingstijden van de schaatsbaan, dus kent geen eigen schema.
We hebben als thema: SAMEN maken we Winterwonderbeek en daarbij hebben we jullie medewerking hard nodig. In principe geldt: geen eerstehulpverleners dan is schaatsen niet mogelijk…..en dat willen we natuurlijk voorkomen.
DUS: kijk wanneer je een tijdsblok kunt invullen en geef dit door aan ons.
Als je een tijdsblok kunt, maar niet de volledige tijd (bv je kunt maar van 13:00 uur  tot 17:00 uur terwijl tot 18:00 uur gewenst is) geef het ook door.
Er zijn 2 evenementen: Santa Run (‘hardloop parcours’) en lichtjestocht (optocht van verlichte tractoren) waarvoor 1 of 2 extra eerstehulpverleners nodig zijn, maar ook dat staat in het rooster.
Enfin….we zien jullie reactie met belangstelling tegemoet.

  
 

12 november 2022 Sinterklaasintocht.
Na 2 jaren van corona was het dan eindelijk weer eens een leuke sinterklaasintocht. Na alle spanning met de boot en het vliegtuig kwam hij als vanouds aan met zijn trouwe paard “Ozosnel” met een gezellig volle markt met oma’s, opa’s, ouders en kinderen. Het was wel spannend want Sint zou een mooi schilderij krijgen  van Piet Picasso, maar dat viel tegen. Hij kreeg alleen een speculaaspop opgeplakt met bruine tape.
In de drie Linden volgde de onthulling hoe dit kon??  Er was een nieuwsgierige Piet doorheen gevallen. En hij kreeg daar een prachtig zelfportret gemaakt door Piet Picasso, Pietfriet  (gele verf), fruitpiet (rode appels), en sneeuwpiet (wit).Het was een gezellige middag met muziek en dansende kinderen.
Gelukkig geen problemen, dus 1e hulpverleners hebben mee kunnen genieten!!
   
 

11 november 2022 Prinsenzitting in de Drie Linden
Het was een druk weekend voor de E.H.B.O.
De aftrap was de prinsenzitting op 11-11.  Altijd weer een spannende avond. Eerst de finale van het liedjesfestival. Daarna de kennismaking met de oude en nieuwe leden van Raad van Elf, de Hofkapel en het BAK-bestuur. Natuurlijk het eerste optreden van de nieuwe dansmarietjes en als ‘hoofdact’ de bekendmaking van de hofdames en dé nieuwe prins carnaval voor2023!
Na het ritje op de ton door de stampvolle zaal…. (Als E.H.B.O.-ers zijn wij altijd weer blij als dat zonder kleerscheuren achter de rug is) volgt de eindeloze rij fanatieke carnavallers die de nieuwe hoofdvorst en zijn gezellinnen willen feliciteren. Het was zeer druk, maar gezellig. Gelukkig is het ongemak  bij één pleister gebleven.
Zaterdagavond was het weer feest in de Drie Linden. Op een paar incidenten na is het gezellig verlopen.

 17 september 2022 Rolstoelwandeling Zonnebloem.
Rolstoel wandeling van de Zonnebloem toch gewoon doorgegaan vanmiddag. Op de heenweg wel een buitje regen gehad, maar de bomen die hielden de regen wat tegen.
Ongeveer 30 personen hebben genoten van hapjes en drankjes bij het Hof van Overveld en hebben lekker bij kunnen kletsen. De terugweg is droog verlopen.
Een pleister geplakt bij een dame, die een bramenstruik opzij wilde gooien, die op het wandelpad lag.

            
            
                                                   

10 september 2022 Horsefood Eventing Talent wedstrijd bij Lips Stables in Effen.
Doel van het evenement is dat onder leiding van een Olympische ruiter uitleg wordt gegeven over de EventingSport en wordt gestreden om de Horsefood Eventing Titel. De Olympische ruiter geeft tips aan de ruiters, zodat deze kunnen worden meegenomen naar een tweede ronde waarin punten worden toegekend voor het beste Horsefood Eventing Talent. Het evenement zou als gepland om kwart voor tien van start gaan, maar vanwege een wolkbreuk, die om half negen plaatsvond, is het evenement pas om elf uur begonnen. Maar zij hebben het gehele programma toch nog kunnen uitvoeren.
’s Middags was het weer opgeklaard en begon de zon te schijnen dus was het al met al een geslaagde dag.
Aan de wedstrijd werd deelgenomen door 36 deelnemers waarvan 17 pony’s en 19 paarden.
Er zijn geen letsels voorgevallen en het was voor de eerste hulpverleners een rustige dag .

                


15 juli 2022 Examen jeugd-E.H.B.O. basisschool de Rietvink
Vrijdag 15 juli heeft groep 8 van basisschool de Rietvink in de Haagse Beemden examen jeugd-E.H.B.O. gedaan. Ze zijn opgeleid door Annette Wolfs van onze vereniging.
Het was dit jaar een kleine groep, maar vooral ook een gedreven en leergierige groep met een grote interesse in de E.H.B.O.  Ze zijn dan ook allemaal geslaagd!
                          
                          


08 juli 2022 Avondvierdaagse
Een avondvierdaagse Prinsenbeek met mooi wandelweer.
Na twee jaar kon het weer. Lekker met vriendjes, klasgenoten, mama’s en papa’s en oma’s en opa’s wandelen in de omgeving van Prinsenbeek. Zo’n 800 deelnemers vertrokken elke avond vanaf Marktzicht om daar na 2,5, 5, of 10 km weer terug te keren.
Onze Eerste Hulpverleners waren ook weer present. Ze reden met de auto achter de wandelaars, of waren opgesteld bij de start/finish. Zij hebben mee kunnen genieten, moesten enkele slachtoffers met schaafwondjes en kneuzingen behandelen. Met wat koelen en “wonderzalf” konden ze de route weer vervolgen en uitlopen.

  
  


01 juli 2022 Feest bij 75 jarig Beek Vooruit
Op 1, 2 en 3 juli werden bij voetbalvereniging Beek Vooruit diverse activiteiten georganiseerd om het jubileum te vieren. Onze Eerste Hulpverleners waren daarbij ook weer aanwezig.
Op zaterdag werden de spelonderdelen afgewerkt op diverse vormen van opblaasbare spelen.
Onze ervaring leert inmiddels dat daarbij vaak wat ongelukjes kunnen gebeuren. Dat was deze dag niet anders en met zekere regelmaat kwamen er slachtoffertjes naar de Eerste Hulppost met wat kleinere verwondingen, zoals een schaafwond, snijwond, kneuzingen en dergelijke. In de meeste gevallen was koelen, “wonderzalf” en een aai over de bol voldoende om er voor te zorgen, dat het slachtoffer zijn spelletjes weer kon vervolgen.

  


01 juli 2022 Wielerronde 2022 in Prinsenbeek onder goede weersomstandigheden verlopen
Vrijdag 1 juli was het weer enkele jaren geleden dat de traditionele wielerronde van Prinsenbeek werd verreden. Vanwege schoolkampen en jubileumactiviteiten bij Beek Vooruit zonder de traditionele dikke bandenraces voor de jeugd, maar wel met de elite renners en natuurlijk ook Prinsenbeekse prominenten.
De elite renners vlogen er vanaf begin van de koers volop in en het ging zo hard dat op 2/3 van de koers de eerste groep gedubbelde renners mochten afsprinten.
Onze Eerste Hulpverleners, die gestationeerd waren op de vier hoeken van het parcours en die in de volgwagen, hadden een makkie deze avond. Dat bleef ook zo tijdens de prominenten koers en na afloop was het zoals gebruikelijk goed toeven bij De Stee voor het afzakkertje.


26 juni 2022 PSV Ons Genoegen mennen
Leuk evenement met ongeveer 50 deelnemers. Gelukkig niets voorgevallen. Onze E.H.B.O.-ers hebben ervan genoten in een lekker zonnetje.
  
  
                                    


25 en 26 juni 2022 Brocante Markt Kenia winkel
Start Brocante markt Kenia winkeltje succesvol. Vandaag stonden ruimschoots voor 11:00 uur al volop belangstellenden te wachten tot de poort open ging en zij konden snuffelen in allerlei mooie spulletjes, die waren uitgestald in kraampjes en de expositieruimten van de Nispenhoeve.
Naast deze belangstellenden waren ook de weergoden de organisatie goed gezind. Droog en zonnig weer zorgde ervoor dat er goed verkocht werd.
Onze inbreng bestond op zaterdag vooral uit hand- en spandiensten. Er hoefden geen slachtoffers behandeld te worden.
Op zondag was het een ander verhaal en werd goed duidelijk hoe belangrijk het is dat er E.H.B.O. aanwezig is bij evenementen en dat deze medewerkers met hun kennis kordaat optreden.  Al gelijk in de morgen was de hulp van de eerstehulpverleners nodig, omdat een mevrouw met haar rollator gevallen was en een flinke schaafwond opgelopen had. Voor de zekerheid is een E.H.B.O.-er met deze mevrouw naar de huisartsenpost meegegaan.
In de middag werd een mevrouw onwel. Ook met deze mevrouw is een E.H.B.O-er meegegaan naar de Huisartsenpost voor nader onderzoek.  Bij bovengenoemde voorvallen werd pijnlijk duidelijk dat het bij de Huisartsenpost vaak ook erg druk kan zijn en dat wachttijden van 35 minuten aan de telefoon, voor je iemand aan de lijn krijgt, voor kunnen komen.

   
                                     


14 juni 2022 Sport- en spelletjesdag van basisschool de Horizon.
Hoera, basisschool de Horizon is jarig. Maar liefst een hele eeuw bestaat deze basisschool in Prinsenbeek.
Voorheen o.a. jongensschool en Heilig Hartschool genaamd. Dat is een goede reden om een feestje te vieren. En dat doen ze ook bij de Horizon, maar liefst een hele week lang. Vandaag stonden vooral de kinderen in de schijnwerpers.
Om 09:00 uur kwamen de leerlingen per klas aangemarcheerd en werden ze op het hoofdveld van Beek Vooruit toegesproken door directeur Frank op de Beek. Hij zette het speciale feestlied in, waarop alle kinderen het door hen ingestudeerde dansje met veel enthousiasme uitvoerden. Daarnaast wees hij de kinderen en hun begeleiders erop om vooral voldoende te drinken en zich genoeg in te smeren met zonnebrand crème. Dit was geen overbodig advies gezien het prachtige zonnige weer.
Vervolgens gingen ze in groepen per klas aan de slag bij de verschillende spelletjesonderdelen.
Om 12:00 uur vertrok groep een tot en met drie weer terug naar school. Groep vier tot en met acht ging lunchen op een schaduwrijk plekje, zodat ze klaar waren voor een aantal klassenwedstrijden op de overgebleven springkussens. Spannend voor de kinderen en voor onze Eerste Hulpverleners.
De Eerste Hulpverleners waren zeker niet voor niets aanwezig en kregen diverse schaaf- en  snijwonden en kneuzingen te behandelen. Ook kwam er een enkele insectenbeet voorbij. Gelukkig vielen deze verwondingen erg mee en was vooral de “aai over de bol” belangrijk genoeg om de “slachtoffertjes” weer gerust te stellen.
   
      


Carnaval 2022
Op 5 juni 2022 stond weer de carnavalsoptocht van ons Boemeldonck op het programma.
De weergoden voorspelden niet veel goeds en dat kwam helaas voor onze eerste hulpverleners deze keer ook uit.
Om 12.15 uur zijn we gestart met de briefing en uitgeven van materialen. Na de briefing zijn we met 14 mensen op pad gegaan. Ondanks het slechte weer was er weer veel publiek op de optocht afgekomen.
Tijdens de optocht vonden een aantal incidenten plaats en deze zijn keurig opgepakt door onze e.h.b.o-ers.
De dag duurde wat langer dan normaal en na een natte regenachtige dag is, na de debriefing, iedereen huiswaarts gekeerd voor een warme douche. Twee mensen zijn tot 20.00 uur gebleven tot na de after-party en zijn hierna ook huiswaarts gekeerd.
Alle hulpverleners bedankt voor de hulp en graag tot het volgende evenement.

  

Mooie video van het vertrekken van de wagens op dinsdag


EHBO-examen De Horizon
Vorige week zijn alle leerlingen van groep 8 van basisschool De Horizon geslaagd voor hun examen E.H.B.O. Dit bestond uit een theoretisch gedeelte, gevolgd door een praktijkdeel. De kinderen moesten onder meer een bewusteloos slachtoffer behandelen en enkele verbanden aanleggen. Ook werd gekeken of men juist handelde bij een verslikking.
Zowel de leerkrachten als de bestuursleden van de E.H.B.O.-vereniging onderschrijven het belang van op tijd beginnen met een goede basis voor eerstehulpverlening. Samen hebben zij de theorie- en praktijklessen verzorgd, veelal buiten dankzij de gunstige weersomstandigheden.
Gelukkig hadden we gekozen om het examen binnen af te nemen, want tijdens het examen kwam er een stortbui overtrekken, die zeker 25 mm regen achterliet.
Woensdag mocht Thijmen als laatste examen doen, omdat hij de week ervoor door ziekte er niet bij kon zijn. Een volwassen slachtoffer behandelen wordt dan ineens een heel stuk moeilijker dan wanneer je een klasgenoot mag behandelen. Maar ook hij haalde een ruime voldoende voor het uitvoeren van de praktische handelingen. Proficiat allemaal en hopelijk zien we de kinderen over een paar jaar terug bij de cursussen voor de volwassenen.
                


22 mei 2022 Vrijetijdsruiters
Vandaag draaiden wij een dienst tijdens de marathonwedstrijden van de vrijetijdsruiters verreden op het oefenterrein van paardensportvereniging “Ons Genoegen” aan de Brielsedreef.
Zo rond 09:00 uur was ik op de plaats van bestemming en kwam ik een bekende achter de bar
tegen, die aangaf dat de E.H.B.O. -spullen bij de bar stonden. Ik installeerde de spullen en al snel
kwam Rien aangelopen. De zon was al lekker en naarmate de dag vorderde was het een
aangename temperatuur en bleef het droog. Er waren verschillende velden en hindernissen.
De paarden/pony’s en menners hadden er zin in. Bij de waterbak was het spectaculair om
te zien hoe de combinaties er door heen gingen. Even ging het hier fout. Een pony uit een
vierspan gleed onderuit, waardoor dit vierspan niet verder kon. Een van de pony’s is helaas
gewond geraakt. En bij een ander veld met hindernissen, waar de kar met 1 pony tussendoor
moest, ging het ook fout. Er moest een bocht worden genomen, maar de hele combinatie ging
om. De menner hield wel de teugels vast, de begeleider stootte uit de bak en het arme beestje
ging onderuit. Heel snel stond er hulp bij en na wat riemen en banden losgemaakt te hebben
kwam het dier er verder met een lichte verwonding aan het achterbeen omhoog en kon hij
lopend met de menner het veld verlaten. De kar werd weer recht gezet en afgevoerd. Wij als
E.H.B.O.-ers hebben nog de menner en begeleider gesproken, of zij nog gewond waren. Gelukkig niet.
De bezorgdheid ging meer naar het lichtgewonde beestje en later zagen we dat de menner het
achterbeen aan het koelen was. Er is nog een pleister geplakt, maar de dag is verder rustig
verlopen. Rien en ik werden goed verzorgd en danken de organisatie voor de gastvrijheid.
  


01-05-2022 PSV Ons Genoegen Springen paarden/pony’s
Vandaag draaiden wij een dienst tijdens de wedstrijden pony springen bij Ruitervereniging Ons Genoegen. Zo rond 09:00 uur was ik op de plaats van bestemming en zocht mijn collega Annette op. Het was nog wel wat aan de frisse kant, maar gelukkig naar mate de zon meer doorkwam werd het een aangename temperatuur en het bleef droog. Wij namen plaats op het terras en hadden een goed uitzicht op het springterrein. Er waren verschillende niveaus. Men begon bij 40 cm en eindigde op 1m10, de hindernissen wel te verstaan. De pony’s en ruiters hadden er zin in. Sommige paarden weigerden een hindernis, waardoor de ruiter er bijna vanaf viel. De een kon zich nog aan de manen vasthouden en herstellen, de ander viel er vanaf. Eén ruiter viel tegen de barriere aan en viel. Het ohh en ahh greep in de lucht. Het was even spannend en gelukkig kwam de ruiter overeind en liep met pony de ring uit. Wij werden goed verzorgd en het bleef voor ons rustig op 1 pleister plakken na. We hebben er van genoten.

                                                  


26-04-2022 Het heeft Zijne Majesteit behaagd…………………………………………..
Als deze tekst wordt gebruikt op of rond 26 april dan is er meestal iets bijzonders aan de hand. Nou, dat klopt dan ook wel.
Op deze dag “zouden” Elly Verschuren Weterings en Ad Verschuren gaan genieten van het van dochter Linda en schoonzoon Steven ontvangen cadeau vanwege hun 40-jarige huwelijk afgelopen december. Ze zouden een rondvaart gaan maken naar de Rotterdamse Havens. Voordat ze door Linda en Steven naar de boot gebracht werden zou men nog even koffie gaan drinken in De Drie Linden, waar hun zoon Mark de bedrijfsleider van het horecagedeelte is.
Wat een verrassing bij binnenkomst, allemaal bekenden aanwezig, zoals moeder, zussen, wandelvriendinnen, mensen van de E.H.B.O.-vereniging, fietsvrienden van Gilde De Baronie. Toen even daarna wethouder Marianne de Bie van de Gemeente Breda samen met haar secretaresse binnen stapte, ging er wel een lichtje branden.
De wethouder vertelde in haar speech waarom Elly was voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding en waarom ze deze namens de koning bij Elly mocht opspelden.
Elly is al 40 jaar Eerste Hulpverlener en ook een groot aantal jaren bestuurslid en penningmeester. Bij een groot aantal evenementen treedt zij op als Eerste Hulpverlener. Ze heeft de aantekening kader BLS/AED behaald en gebruikt deze ook bij haar werkgever De Zwaaikom om de kinderen op te leiden tot Burger Hulpverlener. Daarnaast is ze “de moeder van de vereniging”. Ze zorgt bij lief en leed van de leden voor de juiste attenties.

                

             


22-04-2022 Koningsspelen Horizon bij Beek Vooruit.
De dag is heel erg geslaagd. Het leek wel of de kinderen geen last hadden van de koude wind. Voor de eerste hulp medewerkers begon het werk direct na de openingsdag. Gedurende de hele dag kwamen de slachtoffers naar onze post. Gelukkig geen ernstige zaken. Vaak was koelen en of een pleister plakken al voldoende. Een van de leraressen had haar knie verdraaid en werd met de auto terug naar de school gebracht. Na de sluitingsdans ging iedereen zijn weegs en konden we vaststellen dat we niet voor niets in de kou hadden gestaan.
het was een leuke dag. 22 kinderen zijn behandeld aan kleine letsels zoals schaafwonden.

          


29 oktober 2021  KMA  Nederlands Militair kampioenschappen schermen.
Na plusminus 2 jaar (i.v.m. corona crisis ) is eindelijk het schermtoernooi weer van start gegaan. Er zijn 3 soorten scherm toernooien namelijk met degen, floret, en sabel. Maar vandaag was alleen het degen het wapen. Dit houdt in dat de tegenpartij het gehele lichaam mag raken. Het ging er af en toe hard aan toe en mooi om te zien.
Er waren 30 deelnemers en een minimaal aan toeschouwers.
Voor ons als E.H.B.O.-ers was het een rustige dag waardoor het weer een geslaagde editie was.

                           


25 september 2021 Horsefood Eventing Talent wedstrijd bij Lips Stables in Effen.
Onder leiding van een Olympische ruiter wordt uitleg gegeven over de EventingSport en wordt gestreden om de Horsefood Eventing Titel.
Voor eind september was het een zeer zonnige dag, wat het evenement extra leuk en gezellig maakte. Het leuke aan deze dag is het feit dat het een combinatie van dressuur, springen en hindernissen met waterbak is. De leeftijd van de ponyrijders is 6-18 jaar en van de paardrijders 18-40 jaar. Aan de wedstrijd werd deelgenomen door 40 deelnemers.

Er was een dame, die bij het oprijden van een heuvel van haar paard viel, bijna in de sloot belandde en haar enkel verzwikte, maar er weinig last van had en is doorgegaan. Toch haar gezegd na afloop even langs de eerste hulp te komen, maar het viel allemaal gelukkig mee en we hebben voor de verzachting alsnog een coldpack toegepast. Verder was het een rustige dag en hebben de eerste hulpverleners hiervan genoten.

             

         


Brocante Markt Kenia Winkeltje op zaterdag en zondag.
Op de zaterdag waren er redelijk wat mensen, die mede door het net droge weer, gezellig de kraampjes kwamen door snuffelen en de sfeer was gezellig. De e.h.b.o.-post was binnen in de grote schuur opgesteld en deze dag verliep rustig. We hebben geen actie hoeven ondernemen.
De zondag waren er minder kraampjes door het slechte weer en de kraampjes, die in tentvorm stonden, werden redelijk bezocht. Er was af en toe wat meer aanloop.
Wij hebben die dag 3 pleisters geplakt. De locatie is heel mooi en wij werden goed verzorgd.

                                              


Na twee jaar weer een ponykeuring bij Stal Sander
Afgelopen zaterdag was het al weer twee jaar geleden dat er bij stal Sander in Etten-Leur een ponykeuring plaats kon vinden.
’s Morgens om acht uur was het al een drukte van belang. Een groot aantal pony’s met hun veulentjes stonden al opgesteld in de grote hal van stal Sander.
Verzorgers en niet te vergeten verzorgsters hadden hun handen vol om de pony’s te borstelen, bij te kleuren en te behandelen met lak, zodat de vachten goed zouden blinken op het moment dat ze in de ring voor de jury moesten verschijnen.
Diverse oudgedienden in deze sport namen met tuinstoelen plaats op de beste plaatsen rond de ring, zodat ze goed konden zien welke combinaties de hoofdprijzen zouden binnenhalen en wie er toegelaten werd tot het stamboek.
Om zes uur ’s middags waren alle prijzen verdeeld en konden onze Eerste Hulpverleners vaststellen dat er slechts enkele pleisters nodig waren geweest.
Ze hebben genoten van de mooie dieren, die in de ring voorbij kwamen en verheugen zich al op de volgende editie.

 

 


  
   

         

l.